Psykologisk krise i aksjemarkedet

Oslo Børs blør sammen med det internasjonale finansmarkedet. Mandag raste aksjene med nesten 10 prosent. Et rentekutt kan være den lindrende medisinen, mener noen eksperter. Andre vil låne ut mer penger.

Det kraftige børsfallet mandag, som til slutt endte med en nedgang på 9,71 prosent, kan være et varsku om hvordan det vil gå med den norske økonomien i framtiden.

- Det er ingen krise i norsk økonomi nå, bankene opplever ingen krise. Men en børs er jo en temperaturmåler på hvordan det står til i økonomien. Et såpass kraftig fall er historisk sett et tegn på hva vi kan vente oss, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NTB.

Olsen viser til det som skjedde i 2003, da vendte pilene på børsen oppover igjen etter et historisk bunnivå, før også den norske økonomien fulgte etter.

Fredag vedtok amerikanske myndigheter en redningspakke som skulle trygge økonomien.

- Redningspakken kan ikke ha hatt særlig virkning foreløpig. Det kan være fordi man lurer på om det er nok og på når det skal iverksettes, sier Olsen.

Krisepsykologer og rentekutt
Sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen, Tormod Andreassen, mener det er på tide å få sentralbanksjef Svein Gjedrem på banen. Et rentekutt, kraftig nok til at aktørene i finansmarkedet får ny tillit til hverandre, er det som må til, mener han.

- Egentlig burde krisepsykologer og ikke finansanalytikere svare på hva som skjer på børsen nå, sier Andreassen til NTB.

Verdifallet har vært dramatisk den siste tiden. Aksjemarkedet preges av frykt og vi kan være på vei inn i en negativ spiral, mener Andreassen.

- Vi trenger vanntett skott for å hindre at den negative spiralen forsterkes. Pengemyndighetene, det vil si Norges Bank, må komme med tiltak som kan gjøre pengene billigere for å få ned den store forskjellen mellom statsrenter og pengene i markedet, sier han.

- Et spill for galleriet
Svein Gjedrem lovte ingen rentekutt mandag, men Norges Bank kom med et eget forslag til å redde markedet. Norges Bank frafalt enkelte krav til sikkerhet og kredittvurderinger.

Det fører til at utlånene til norske banker kan øke med 50 til 100 milliarder kroner de neste ukene. Norges Bank håper dette vil bidra til å snu pila oppover, ved at bankene får nok likviditet.

Men endringen ble ikke bare mottatt med glede. Kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities sier til DN.no at det hele bare er et spill for galleriet.

Dette er bare kosmetiske endringer på et særskilt produkt. En rating tar en til to dager å få, og en børsnotering koster bare litt penger. Tiltakene hjelper ingenting, sier Ringholm.

Det er ikke Norges Bank enig i.

- Når vi sier at dette tiltaket kan skaffe bankene likviditet, uttrykker vi en annen oppfatning om det enn Ringholm, sier direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank, Kristin Gulbrandsen til NTB.

- Tilbudet gis til store og små banker. Vi forventer at disse obligasjonene vil bli solgt når markedet blir bedre. Og da vil Norges Bank oppheve tiltaket fra i dag og gå tilbake til de gamle reglene, sier Guldbrandsen.