Bygger’n Forus

Bygger’n Forus

Bygger’n Forus
Sted: Forus
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: 23 mill kroner
Bruttoareal: 4.170 kvm
Byggherre: Varaberg Eiendom
Totalentreprenør: Entreprenørfirma Kvia
Arkitekt: Ark1
Rådgivere: RIB: Boye og Waage & Co - RIBr: Egerconsult
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid og asfaltering: T.Stangeland Maskin - Peling: Seabrokers Entreprenørsevice - Fundament/betongarbeider/gulvstøp og tømrer: Entreprenørfirma Kvia - Betongsaging/kjerneboring: Kay’s betongsaging - Stålarbeid: SL Mekaniske - Taktekking: Icopal Tak - Maler: Madland & Bjørheim - Gulvlegger: James Kelly - Murer/flislegger: Waldeland & Varhaug - Rørlegger og elektro: Nærbo Rør og Elekrto - Ventilasjon: URD Klima - Branntetting: Thermax - Porter og utv. dører: Portteknikk - Trapper og rekkverk: Rister & Trading - Gjerdeporter: Systemsikring - Vindu: Time Aluminium - Traverskraner: Certex 

Entreprenørfirma Kvia har ført opp et anlegg for Bygger’n og Smith Stål på Forus, midt i et av Norges største utbyggingsområder.

Bygger’n Forus er på 4.170 kvadratmeter. Tiltakshaver er Varaberg Eiendom AS. Bygget er tegnet av Ann Iren Lindland i Ark1 og bygget i totalentreprise. Grunnarbeidene startet i juni 2006. Byggestart var ved siste årsskifte. Brukerne Bygger’n og Smith Stål tok bygget i bruk 28. juli i år. Entreprisekostnaden er på 23 millioner kroner eks mva.

4,2 km med peler
Tomten på Vestre Svanholmen er på 7,7 mål. Grunnen består av myr. Derfor har det vært nødvendig med peling til fast grunn. Under bygget står det 167 peler med en gjennomsnittlig lengde på 25 meter.
Anleggsleder Jan Egil Høyland i Entreprenørfirma Kvia forteller at bygget er tilnærmet rektangulært. Butikk- og kontordelen har bærende konstruksjon og fasade i isolerte betongelementer. Alle lagerhallene har bæring i stål og fasader i isolerte Paroc elementer. Taket består av korrugerte stålplater. Inne i butikken og kontordelen er det malte betongvegger. Butikkgulvet og trappen er flislagt. I kontorene er det parkett.

125 millioner i omsetning
Butikken er på 700 kvadratmeter, hallen for stål er på 2.200 kvadratmeter og trelast- og byggevarelageret er på 900 kvadratmeter. I butikken er det avdelinger for byggevarer, innredning, maling og utemiljø. Bygger’n Forus henvender seg både til profesjonelle og forbrukere, med unntak av ståldelen, som retter seg mot proffmarkedet. Avdelingsleder Gert A. Olsson i Smith Byggevarer Vest antar at ståldelen vil ha en årlig omsetning på 100 millioner kroner og byggevaredelen cirka 25 millioner kroner. Nedslagsfeltet er Sør-Rogaland og Ryfylke. Det er 26 arbeidsplasser i bygget.

Det er vannbåren oppvarming og kjøling i butikk og kontordel, basert på fjernvarme og fjernkulde. Butikk og kontordel har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering og alarm.

Fasadematerialene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Under byggingen var det en sorteringsgrad på avfall på 65 prosent. Utenfor bygget er det parkering for 40 biler.

Folk handler med folk
Regionsjef Olav Flaten i Smith Stål Vest er godt fornøyd med Bygger’n Forus. – I Rogaland er vi alene om å være totalleverandør av stål og byggevarer, en differensiator våre kunder verdsetter. Vi opplever at de ansatte er stolte over anlegget og føler eierskapsfølelse. Dette preger kundeforholdene og vi må ikke glemme at folk handler med folk. Vi er opptatt av at de ansatte skal trives. Da tror jeg vi både har det moro og tjener penger, noe som igjen skaper entusiasme.

Holdt budsjett og tid
Høyland sier at den største utfordringen i prosjektet var at byggingen startet før lokal infrastruktur var på plass. – Det var ikke tilgang på elektrisk strøm på tomten og derfor brukte vi et dieselaggregat. Bygget har vært greit å føre opp. Vi ble ferdig innen tidsramme og budsjett. Bygget ble også fullført uten noen fraværsskader. Vi tar med oss nyttig kompetanse innen logistikk, fremdriftsplanlegging og kildesortering fra dette prosjektet.

Bygger’n stilte et par ganger i måneden med is, brus og pizza på byggeplassen, noe bygningsarbeiderne satte pris på. Høyland beskriver Smith som en enkel og dyktig byggherre.

Bygningsingeniør Ann Iren Lindland i Ark1 sier at Bygger’n Forus har vært et greit bygg å prosjektere. – Den største utfordringen lå i å få butikkdel, kontordel og garderober til å fungere godt sammen uten at det gikk ut over arealet til hallene.

Tekst og foto: Ole Harald Dale 


Flere prosjekter