Medias makt

De siste dagene har en del mediefolk tatt frem sine aller største krigstyper i forbindelse med finansuroen. De har ikke akkurat dempet frykten til folk flest om hva som kan bli konsekvensene. Vi tror at noen medier må dempe seg litt.

Det er ikke tvil om at en del oppslag i den senere tid, er tatt helt ut av sammenhengen - og det er laget historier som virkelig har gjort skade. Dette viser nok en gang hvor mye psykologi teller i slike saker.

Vil man at noe skal gå rett vest, er den beste medisinen å bruke media for å fortelle dette hele tiden. Norge er i en særstilling i økonomisk sammenheng. Det vet selvsagt alle mediefolk. Men dette viser også hvor viktig det er at myndighetene handler raskt og besluttsomt når vi kommer opp i slike situasjoner. Det ville ha medført at vi har sluppet noen av de groveste overtrampene når det gjelder medieoppslag. Selvsagt har media et eget ansvar, men de ser ikke ut til at alle helt ut har tatt eller forstått dette ansvaret.

Nå rykker både ledende personer i finansnæringen ut sammen med mange næringslivsledere som opplever medieoppslag om sin egen virksomhet. Problemet er at flere av disse oppslagene er helt grunnløse. Ja, de er nærmest spekulative. Dette er også oppslag som skaper frykt både hos bankkunder og hos ansatte i bedrifter.

I byggenæringen er det hele tiden snakk om oppbemanning eller nedbemanning. Dette er en prosjektstyrt næring som er avhengig av de jobber man har og får. Vi må ikke glemme at vi nå har vært inne i en historisk høykonjunktur som vi aldri tidligere har hatt i Norge. Nå har det stort sett gått oppover i mange år. Nå tyder alt på at toppen er snudd, og da er det naturlig at det blir en avskalling. Men fortsatt vil byggenæringen være på et meget høyt nivå både når det gjelder sysselsetting og omsetning.

Nedturen kan selvsagt bli større enn det noen kunne ha forutsatt - og finanskrisen vil kunne forsterke dette. Det samme kan alle de negative oppslagene. Men vi tror likevel på en myk landing også for byggenæringen - og vi tror at myndighetene nå forstår at det å opprette holde sysselsettingen i byggenæringen kan være ett av de viktigste bidrag for å hindre at Norge rammes unødig. Vi har pengene - og vi har også mange uløste oppgaver som samfunnet og byggenæringen kan løse i felleskap.

Til mine kolleger i medie-Norge - tenk før dere snakker og skriver. Og for all del - sjekk kildene skikkelig. Noen har nemlig en egen agenda i disse tider.