NTNU bygger by

NTNUs førsteårsstudenter på arkitekt bygger "by" i full skala.

Fredag den 3. oktober skal studentprosjektet være ferdig, og det blir markert med eksperimentelt lyd og lysshow i Dødens dal kl 20.

Byen vil måle 40 x 15 meter, og på det området skal det reises 18 bygninger i løpet av en uke. Studentene begynte onsdag i forrige uke, og nå tar byen form for alvor.

Alle paviljongene bygges i tre, og materialer er stilt til rådighet fra Tresenteret.

Den spanske filmmakeren og arkitekten Antonio Lloveras er kommet til Trondheim for å følge og filme byggingen.

Lloveras, som til daglig arbeider som arkitekt i Madrid, ble så fascinert av både Trondheim og arkitektstudentenes trebyprosjekt da han var sensor ved NTNU i fjor, at han vendte tilbake i år for å dyrke en av sine store lidenskaper: film.

Hver dag dokumenterer han byggeprosessen med filmsnutter som fortløpende legges ut på YouTube. Snutter fra Trondheim by skyter han også, i det som etter planen skal ende opp som en 26 minutter lang dokumentarfilm.

- Jeg har sans for å filme virkeligheten. Dagliglivet er svært estetisk, mener spanjolen, som forteller at han bruker YouTube som både en metode og kanal for diskusjon.

Særlig interessant synes han det er å følge utviklingen og arbeidsprosessene hos de ferske arkitektstudentene:

- Dette er spennende også fra et antropologisk perspektiv; studentene har ikke rukket å opparbeide seg mye av verken teknisk eller teoretisk ballast ennå, men det sosiale samspillet er så viktig i arkitektur, og her er det en gruppe høyt motiverte studenter som utretter fabelaktig arbeid.

Når han lager film, opererer han oftest under kunstnernavnet Tomoto. Men Antonio Lloveras benytter seg av signaturen thewoodway når han dokumenterer byggingen i Dødens dal. Her er et par av filmsnuttene:

http://www.youtube.com/watch?v=aQFtNfrKRaI

http://www.youtube.com/watch?v=_LWvCEEuJO8