- Det gode arbeidsliv blir viktigst

LO-leder Roar Flåthen varsler at kampen for sikring av sykelønnsordningen, likelønn og «et godt arbeidsliv» blir sentrale tema for LO fram mot neste års valgkamp. 

Flåthen besøkte torsdag Fauske i Nordland for å presentere den omfattende medlemsdebatten. LO inviterer alle sine 860.000 medlemmer til å komme med innspill til hva som skal være LOs krav til politikerne i neste års valgkamp og hvilke tema som skal prege LO-kongressen til våren.

Omfattende prosess
På Fauske besøkte Flåthen Hauan oppvekstsenter og den vernede bedriften Galvano før han innledet på en startkonferanse for tillitsvalgte i Nordland. Fram til 1. april neste år fortsetter den omfattende medlemsdebatten med bedriftsbesøk, faglige konferanser og utadrettede aktiviteter.

– Da LO gjennomførte en tilsvarende medlemsdebatt i 2005 fikk vi respons fra mer enn 45.000 medlemmer som kom med over 150.000 forslag. Så dette er en veldig omfattende prosess fram mot LO-kongressen, sier Roar Flåthen til NTB.

Likelønn
I debattopplegget inviterer LO medlemmene til å si sin menig om hvordan både LO og de politiske partiene skal bidra til å skape «et godt arbeidsliv» for alle.

– Med dette mener vi at LO skal kjempe for et arbeidsliv der det er mulig å stå i arbeid gjennom en hel yrkeskarriere. Vi ønsker god tilrettelegging og likelønn for alle. Og vi vil ta vare på opparbeidede rettigheter, sier Flåthen.

– Vi ser at Høyre og Fremskrittspartiet kommer med en rekke forslag som vil gå ut over likelønn, svekke arbeidsmiljøloven og åpne opp for en enda mer utstrakt bruk av midlertidig ansatte, sier Flåten.

Ifølge LO-lederen er 210.000 midlertidig ansatte i norsk arbeidsliv mer enn nok. Sosial dumping er en annen trussel mot LOs visjon om det gode arbeidsliv der utenlandske arbeidstakere får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere.

– Vi skal ikke ha A- og B- lag i norsk arbeidsliv. Vi skal slå fast at det er en grunnleggende rett å ha fast arbeid i Norge, sier Flåthen til NTB.
Som i 2005 vil også LO på bakgrunn av innspillene fra medlemmene utfordre de politiske partiene på politikken som angår de 860.000 LO-medlemmene.

– Politikken avgjør
Ifølge Flaathen kan ikke de rødgrønne partiene innkassere LOs ubetingede støtte på forhånd.

– Det er den politikken de vil føre som blir avgjørende. Forrige gang vi spurte, fikk vi løfter fra de rødgrønne om at de ville reversere de angrepene på arbeidsmiljøloven som kom fra Bondevik-regjeringen. De skal vite at stemmegivningen fra LO-medlemmene var avgjørende for valgresultatet i 2005, og blir det også denne gangen. Rundt 70 prosent av våre medlemmer stemte rødgrønt. Av disse stemte 65 prosent på Arbeiderpartiet, sier Flåthen.