Mener bare Gjedrem kan hindre bankkrise

Flere økonomer mener sentralbanksjef Svein Gjedrem ikke har gjort nok for å hindre krisen i pengemarkedet. De mener bankene må tilføres penger for å hindre ytterligere renteøkning. 

Pengemarkedsrenten med en måneds løpetid har på noen få dager steget til over 9 prosent. Denne renten reflekterer rentenivået på lån bankene seg imellom og ligger i dag langt over Norges Banks styringsrente på 5,75 prosent.

Flere økonomer mener nå at Norges Bank må gripe inn og sette i verk flere tiltak overfor bankene umiddelbart, for å avverge krise.

Konsekvenser
– Konsekvensene om Norges Bank ikke foretar seg noe, kan bli den samme som om den satte opp renten med et par prosentpoeng, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til Dagens Næringsliv.

Jan Andreassen i Landsbanki Norge sier flere banker nå gir inntrykk av at de lurer på om Norges Bank ønsker at situasjonen skal være slik den er i dag. At det skal bli boligkrakk og konkursras i små, utsatte bedrifter.

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre sier Svein Gjedrem må fortsette forsøkene på å styrke bankenes likviditet. Hvis ikke det hjelper vil pengemarkedsrentene veltes over på kundene og kutt i styringsrenta blir eneste løsning, mener Furre.

– Kuttet kan komme raskere og bli kraftigere enn noen har sett for seg, sier han.

Ned 0,75 prosentpoeng
Analysesjef Lars-Erik Aas i Nordea Markets mener at Svein Gjedrem nå må vurdere å senke styringsrenta, som fungerer som et gulv i rentemarkedet. En annen mulighet er å lempe på kravene for sikkerhet som bankene må stille når de låner penger av Norges Bank.

I Fokus Bank ser man for seg at Gjedrem kommer til å kutte i styringsrenta allerede i desember, og at rentenivået skal ned med 0,75 prosentpoeng innen juni neste år