Tror Norge står av stormen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tror norske banker, arbeidsplasser og boliger vil stå støtt gjennom finansstormene som herjer verdensøkonomien. 

Til tross for historisk børsras hjemme og ute mandag, og den ene storbankens fall etter den andre i USA og Europa den siste tiden, er statsministeren optimistisk til at den norske økonomien skal komme seg helskinnet gjennom krisen.

– Den norske økonomien er fundamentalt mye bedre enn i USA. I Norge har husholdningene inntekter og sysselsettingen er rekordhøy, det vil si at det grunnleggende er i orden. I tillegg har vi et mye bedre tilsyn med finansinstitusjonene her, sier Stoltenberg til NTB.

– Men det er klart at vi må være varsomme og passe på så uroen ikke rammer norske arbeidsplasser, inntekter og folks boliger. Det betyr at vi må sikre orden i statsfinansene og i utenriksøkonomien, og fortsette et godt tilsyn av finansinstitusjonene, sier Stoltenberg.

Ikke behov for bankhjelp
De siste dagene ble det kjent at en rekke europeiske banker må få offentlig krisehjelp for å overleve i kjølvannet av finanskrisen. Både belgiske Fortis, fransk-belgiske Dexia, tyske Hypo Real Estate, britiske Bradford & Bingley og islandske Glitnir må reddes av skattebetalerne.

Også norske banker sliter. Mandag stupte Norges største bank DNB NOR ned 11 prosent på Oslo Børs.

Jens Stoltenberg tror imidlertid ikke norske banker vil ha behov for noen offentlig hjelpepakke.

– Det er ingen ting som tyder på det i dag. Norske banker er solide. De har langt færre misligholdte lån enn amerikanske banker, få tap og ikke minst et mye bedre tilsyn, sier Stoltenberg.

Han sier han ikke tror problemene med bankenes økte innlånskostnader er nok til å velte dem.

Uklart om Norge vil hjelpe
Statsministeren understreker samtidig at Norge vil bli og allerede er påvirket av finanskrisen.

– De økte innlånskostnadene har allerede kommet. I tillegg vil tilbakeslag i amerikansk eller europeisk økonomi kunne påvirke våre muligheter til å selge norske varer og tjenester. Derfor er vi opptatt av å ha en sunn økonomi.

Stoltenberg vil imidlertid ikke si om det kan bli aktuelt for Norge å være med å finansiere en felles europeisk hjelpepakke.

– Det vil jeg ikke spekulere i. Det viktigste nå er at USA og de andre landene som sliter iverksetter tiltak. Jeg håper at Kongressen i USA klarer å samle seg om en tiltakspakke. Det siste USA trenger nå er økt usikkerhet, og det fikk de da de ikke greide å vedta en pakke mandag, sier han