Vinterleker i drømmeland?

Mange fikk nok kaffen i vrangstrupen da VG-meldingen om regningen til de olympiske vinterlekene til Tromsø ble presentert. Ikke minst ble mange idrettsledere sjokkskadet. Det samme ble nok mange politikere. Etter det som nå har skjedd er det lite som tyder på at det blir vinterleker i Ishavsbyen. Mange vil nok beklage det, men alt har sin pris.

 

I rapporten som legges frem i dag, heter det at staten må betale 19.1 milliarder kroner for å arrangere vinterlekene. Men IOC krever at staten må garantere for 28,6 milliarder. Det er nær dobbelt så mye som Tromsø 2018 selv budsjetterte med da de konkurrerte mot Trondheim og Oslo.

For vår del var vi fasinert av tanken av å lage et slikt verdensarrangement i Nord-Norge. Skjønt fornuften i oss har hele tiden sagt at det måtte da være mulig å gjøre gjenbruk av en del av arenaene på Lillehammer og ellers i Sør-Norge om man først skulle få et slikt arrangement til Norge igjen.

Hva som nå skjer vet ikke vi, men motstanden i Idretts-Norge som må ta en god del av regningen, vil nok øke til storms styrke. Vi vet at det er motstand i Regjeringen - og motstanden er kanskje enda større i Stortinget.

Vi synes det var greit at man prøvde seg - men det er overmåte viktig at man i en slik prosess hele tiden er ærlig mot seg selv - og at man holder seg til tall som er sannsynlige. Det nytter ikke bare å slenge tall opp i luften for så å håpe på undere. For alle som har lagt sjelen sin i dette arbeidet, er det bittert når det blir presentert tall som totalt avviker fra de tall som man har gått ut fra og som mange har stolt blindt på.

Det er aldri for sent å snu. Uansett må politikerne som har den endelige avgjørelsen, være sikker på at det å bruke penger på et slikt arrangement er rett prioritering. Det at tallene blir presentert i en periode hvor hele finansverden skjelver, er heller ikke like greit. Men vi vet at arrangørene også forventer milliarder i sponsormidler. De kan tørke opp i disse dager.

Prislappen for idrettsanleggene er 3,7 milliarder kroner.

20 personer har jobbet i et halvt år med å kvalitetssikre OL-tallene. Det norske Veritas, Advansia AS og Samfunns- og næringslivsforskning AS har utarbeidet rapporten.

Så langt skal det være brukt ca. 60 millioner kroner i arbeidet med å skaffe Tromsø vinterlekene. Noen har hatt det moro en stund.

Men nå er det kanskje like greit å si - snipp, snapp, snute - der var vinterlekene i Tromsø ute.