BNL deltar på høring

BNL deltar i dag på høringen i Stortinget om Regjeringens forslag til plan- og bygningslov. 

- Vi utfordrer Stortinget til å presisere hvilke områder på bygget som skal utsettes for uavhengig kontroll. Samtidig foreslår BNL at det også etableres et system for uavhengig kontroll/revisjon av bedriftene, sier direktør Audun Lågøyr på BNLs hjemmeside.

BNL over lengre tid har argumentert med og arbeidet for at bedriftene må styrke sine kvalitetssikringssystemer og at det må gjennomføres uavhengig kontroll.

BNL støtter lovforslagets formulering om uavhengig kontroll av tiltaket på viktige og kritiske områder. Samtidig gjør omfanget av antall tiltak og de mulige kontrollpunkter som skisseres i Ot.prp.nr. 45 det nødvendig å presisere hva, hvordan og når uavhengig kontroll skal gjennomføres. Regjeringen har i proposisjonen vist til at dette skal avklares i forskriften, men BNL oppfordrer Stortinget til å presisere at de viktige og kritiske områdene bør være brann, statikk og geoteknikk.

Regjeringen foreslår ikke uavhengig kontroll av foretakene, men skriver på side 147 i proposisjonen at "uavhengig kontroll også bør kunne gjøres som revisjon av foretakssystemene". Uavhengig kontroll/revisjon av foretak er et system som fører til at bedrifter må dokumentere gode kvalitetssikringssystemer og gjennom stikkprøvekontroll vise at systemene faktisk etterleves. Dette forebygger feil og er en effektiv måte å ivareta samfunnets krav til kvalitet på. BNL mener også at kontrollformen er en mer egnet for å ivareta kontroll på områder som for eksempel inneklima og tetthet i bygg.

- Det er et svært omfattende arbeid som skal gjennomføres i forbindelse med utarbeidelse av forskrifter til loven. Samtidig er det tidkrevende å få på plass det nye kontrollapparatet. BNL vil derfor oppfordre Stortinget til å be Regjering om å utsette ikrafttreden av plan- og bygningsloven med 1 år, sier Lågøyr.