– Må garantere for 28,6 mrd

Staten må stille med 28,6 milliarder kroner som en statlig garanti dersom OL skal arrangeres i Tromsø, sier de som har kvalitetssikret søknaden til Tromsø 2018.

Behovet for statlig garanti er vesentlig høyere, det samme er tallet for det netto statlige tilskuddet som granskerne anslår til å bli 19,1 milliarder kroner.

Rapporten fra Det Norske Veritas, Advansia AS og Samfunns- og næringslivsforskning AS ble lagt fram for kulturminister Trond Giske (Ap) tirsdag ettermiddag.

Direktør Aage Enghaug la ikke skjul på at tallene som går fram i rapporten er ganske annerledes enn hva de opprinnelige estimatene til Tromsø 2018 gikk ut på.

Det ble også pekt på flere forhold som det er vanskelig å spå noe om virkningene av. Det gjelder spesielt innkvarteringen i OL-byen som er tenkt løst med å få opptil 20 cruiseskip i havna i byen.

Skepsis er også knyttet til at det bare er mulig å frakte folk til Tromsø med fly. Med nærmere 700.000 mennesker som er forventet i forbindelse med OL, vil lufttrafikken bli en vanskelig oppgave.