Høyt spill i USA

Det spilles nå høyt blant sentrale politikere i USA - ja, mange mener at dette er russisk rullet. Det at redningspakken til president Bush ble avvist i Kongressen, var overraskende og i følge mange kan dette bli katastrofalt. Det var i hovedsak presidentens egne politikere som stemte mot forslaget. Det er også et tankekors. Men til tross for at USA nå er inne i en av sine dypeste kriser, er det konservative politikere som er allergisk mot et hvert inngrep fra statens side.

 

Dette skal i følge dem markedet selv regulere. At verdens finansmarked kan falle sammen som er korthus, spiller liten rolle i forhold til deres politiske filosofi. Det at de nå i ettertid skylder på Demokratenes leder i Kongressen er selvsagt et politisk spill. Demokraten kritiserte Bush sin politikk da hun forberedte avstemningen. Dette såret følelsene til noen republikanere så sterkt at de stemte mot forslaget. Forstå det dem som kan.

Vi håper fortsatt på at det må være et lite snev av fornuft igjen i Kongressen slik at denne redningsplanen kan settes ut i livet. Det er bare et lite virkemiddel for å bringe finansverden tilbake til normalt nivå. Men det å ha et fritt finansmarked i en verden med mange grådige mennesker har altså spilt fallitt. Det må selv amerikanske konservative politikere forstå etter hvert.