Branner skyldes sjelden pyromaner

Påsatte branner skyldes som oftest hevn, hærverk eller forsikringssvindel. Pyromani er svært sjeldent, ifølge eksperter.

 

En gjennomgang av flere hundre branner viser at hevn, sabotasje, hærverk eller forsikringssvindel er langt vanligere motiver enn pyromani, skriver Aftenposten.
Men «manglende motiv» er det hyppigste motiv i forbindelse med påsatte branner i Norge, ifølge en SINTEF-rapport fra 2002. Grunnlaget for denne konklusjonen er 400 politirapporter fra påsatte boligbranner og 250 rapporter fra påsatte branner i næringsbygg i årene 1996 og 97.

Barn, personer med svekket dømmekraft og personer i psykisk ubalanse sto bak 160 av de 400 påsatte boligbrannene.

I 2006 og 2007 var rundt 10 prosent av bygningsbrannene påsatt, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Ifølge Norsk brannvernforening går brannstiftelser i bølger.

- Vi ser at det gjerne kommer flere påsatte småbranner i kjølvannet av en storbrann. Medieomtale er en faktor her, sier Håvard Kleppe, kommunikasjonssjef i Norsk Brannvernforening.

I Drammen står rundt 150 barn uten barnehageplass etter fem branner i barnehagene i løpet av helgen. Redde foreldrene frykter at en pyroman er løs og organiserer seg for å gå brannvakt om natten. Politiet i Søndre Buskerud har bedt Kripos om hjelp i jakten på ildspåsetterne.