Sentrum vgs, Kongsvinger

Sentrum vgs, Kongsvinger

Sentrum vgs, Kongsvinger
Sted: Kongsvinger
Prosjekttype: Videregående skole og folkebibliotek
Kontraktssum eks mva: 223 millioner kroner
BTA: 15.000 kvm
Byggherre: Hedmark fylkeskommune / Kongsvinger kommune
Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld
Arkitekt: Arkitektgruppen lille frøen / Ottar Arkitekter
LARK: Bjørbekk og Lindheim
Konsulenter: Interiørarkitekt: Kapsel Design - RIB: Stormorken og Hamre - RIV: Ingenia - RIE: ÅF-Consult - RIBR: Multiconsult - RIB: Siv. Ing. Knut Finseth
Underentreprenører og leverandører: Elektroarbeider: YIT Building Systems - Rør: Kjell Trandem - Ventilasjon: GK Norge - Glass og aluminiumsfasader: Sagstuen - Lås: Lås & Sikring - Grunnarbeider: R. Døli - Stål og byggelementer: Contiga - Rivearbeider: Rolf Dokken - Grunn- og landskapsarbeider: Rolf Døli - Betongelementer og stålkonstruksjoner: Contiga - Ferdigbetong: Betong Øst - Armering: Smith Stål Øst - Avfallshåndtering: Veolia Miljø Gjenvinning - Rørleggerarbeider: Kjell Trandem - Taktekkingsarbeider : Protan Østlandske - Vinduer og dører (Sentralskolen): NorDan - Brannsikring: Firesafe - Blikkenslager: Solør Blikkenslagerforretning - Mur-, puss- og flisarbeider: Hedmark Murmesterforretning - Maling og gulvbelegg: Sandermoen - Gulvstøp: Fron Betong - Gulvsparkling: Odal Gulventreprenør - Parkettgulv: Parkett og Idrettssgulv - Lås og beslag: Lås & Sikring - Ståltrapper og rekkverk: Jotne Ankers - Fasadepersienner og blendingsgardiner: Hunter Douglas Norge - Innv. glassvegger: Moelven Nordia - Systemhimlinger: Modulvegger Oslo - Foldevegger: Trysil Treforedling - Skranker i bibliotek og resepsjon: Sand Trevare 

Ny videregående skole og nytt folkebibliotek ferdig i Kongsvinger.

Bygging av ny folkeskole i Kongsvinger i 1924 skal visstnok ha blitt så dyr at hele kommunen holdt på å gå på ryggen økonomisk. Men skolebygningen har stått i alle år etterpå og har mer enn gjort nytte for seg. Som et håndslag overfor en gammel sliter har den nå fått hedersplassen i den nye Sentrum videregående skole og folkebibliotek.

To byggherrer
Et ønske om en mer effektiv drift og samlokalisering av skole og folkebibliotek førte til de første planene om felles etablering i Strandveien i Kongsvinger. Byggherreansvaret er fordelt i to: Hedmark fylkeskommune står som byggherre for den nye skolen, mens Kongsvinger kommune har ansvaret for det nye folkebiblioteket. Flere kommuner og fylkeskommuner har sett fordelene ved å dele byggeutgiftene. Spesielt bibliotekfunksjoner er effektive, skolebibliotekene har ofte vært stengt på ettermiddagen, nå kan de fortsatt holdes åpne for kommunens øvrige lesehester.
Totalentreprenøren Ø.M. Fjeld var med i en lang prosess med både Fase 1 og Fase 2 før de sammen med Arkitektgruppen lille frøen / Ottar Arkitekter og landskapsarkitektene Bjørbekk & Lindheim vant med prosjektet Flyt. Fase 3, med Ø.M. Fjeld, byggherre og brukere skulle danne grunnlaget for kontraktinngåelsen som ble undertegnet i februar 2007. Ø.M. Fjeld hadde ikke sovet i timen og hadde for egen regning allerede foretatt kabelomlegging før endelig kontraktinngåelse. På den måten unngikk man problem med eksisterende kabler i byggegropa. De hadde også satt ut radonmålere i eksisterende bygningsmasse fra 50-tallet som måtte rives. Skolen fra -24 skulle bygges om innvendig og fullstendig rehabiliteres.

Det var parallellløp på arbeidene innvendig i gamleskolen, og rive-, grunn- og sprengingsarbeidene. Bygget står på fast fjell og er avrettet med sprengstein. Seks uker etterpå var forskalingsarbeidene i gang.

– Vi gjorde en god jobb med å planlegge hvor vi skulle angripe og starte, så ikke grunnarbeid og betongkonstruksjoner skulle hindre prefabmontasjen. Det mest problematiske i grunn er egne grøfter som er sprengt ned for å la ventilasjonskanalene gå fra ventilasjonsrom og til de diverse fløyene, forklarer anleggsleder Ole Erik Gusterud. Kjelleren er plasstøpt, og montering av betongelementer fra Contiga ble satt i gang i mai -07. Tømrerne fulgte hakk i hæl, samtidig som det omfattende arbeidet i den gamle skolen var i full gang. Takomlegging, fasadearbeider, innvendige vegger og vindusskifting. Her ble ikke veggene isolert, på loftet ble det imidlertid lagt på 30 cm ny isolasjon.

Populær skole
I år var det søkerrekord til den nye skolen, og de 6 - 700 elevene som slapp gjennom har all grunn til å føle seg heldige. Linjene for yrkesrettede fag er blant annet fordelt på helse- og sosialfag, Elektro, formgivingsfag og mekaniske fag.

Flyt
Sentrum videregående skole har gjennomtenkte løsninger og svært god struktur i undervisningsdelene med sine grupperom og store baserom. Hovedgrepet i vinnerløsningen Flyt er en gate som går fra nord til sør. Mot øst ligger de tre undervisningsfløyene, hver på tre etasjer. De er tilnærmet like, men med forskjellige planløsninger tilpasset de forskjellige fagene. Mot vest, nærmest Glomma, utgjør bakre fasade på gamleskolen en del av innvendige vegger. En lysstripe fra taket faller ned langs den gamle fasaden og gjør den tredimensjonal. I enden av gata ligger det store auditoriet med tette, flyttbare lydvegger. Disse kan åpnes opp mot fellesområdene ved spesielle behov.

Folkebiblioteket
Sentralrommet i biblioteket har en sirkulær glassåpning i taket med innfallende dagslys. Det skiftende dagslyset vil forandre opplevelsen av biblioteket fullstendig. Rommet fremstår nå luftig og lett, og med en fantastisk andre etasje med store glasspartier og utsikt til Glomma.

Spilekledningen i himlingen inne fortsetter i overtaket utenfor og skaper en artig effekt gjennom vinduene. Den runde sirkelen som utgjør messaninen i andre etasje har to trapper i halvspiral utforming. Samme type trapper finner vi igjen ute i «gata». Etter skoletid vil det være mulig å stenge adgangen fra biblioteket og inn til resten av skolen, da er det en egen inngang som gjelder. Alt håndverk er eksellent utført, spesielt imponerte overgangene mellom skiferfliser og parkett på gulvet.

Tømmerfylket
– Hedmark er et tømmerfylke og Glomma renner rett forbi, da er det naturlig med trefasader og glass, sier arkitekt Stein Sole hos Arkitektgruppen lille frøen. Han mener prosjektet har mange utrolig dyktige håndverkere, og nevner blant annet utførelse av spilekledningen i deler av himlingene.

Plasseringen av skolen og folkebiblioteket ligger høyt i terrenget og møter rådhuset i front. Med i totalentreprisen ligger også en oppgradering av hele den 40 mål store tomta. Dette har Bjorbekk & Lindheim hatt ansvaret for. Arbeidet med hellelegging av plassen foran skolen er i gang, og sammen med plener, beplanting og gangstier blir det som en bypark å regne. Fra Glomma pumpes det opp vann som skal renne i en steinsatt bekk, ned i et vannspeil, før bekken renner ut i Glomma igjen. Vannspeilet skal fungere som en liten skøytebane om vinteren. Avdelingen for tilrettelagte har i tillegg egen sansehage utenfor sin avdeling i underetasjen.

Fra Rådhusplassen får man best inntrykk av sammenkoblingen ny/gammel skole og folkebibliotek. Den kobberdekte overlyskuppelen i folkebiblioteket står som en kontrast til gamleskolens spir. Et eksempel på at en forskjell på nesten 100 års arkitektur kombinert med moderne byggeteknikk kan fungere svært bra.

Entrepriser
I starten på prosjektet opptrådte byggherrene Kongsvinger kommune og Hedmark fylkeskommune med hver sin representant. Det ble enklere for flere parter da dette etter en tid ble kanalisert gjennom fylkeskommunens prosjektleder. Ø. M. Fjeld har også hatt ansvaret for koordineringen av HMS-arbeidet. Her har det vært nedsatt et HMS-forum som skal gjennomføre månedlige møter. Med i dette forum er byggherre, entreprenører, Arbeidstilsynet og Fellesforbundet.

– I de kontraktene vi skriver med de tre tekniske, setter vi oss sjøl som byggherre og de tre som respektive totalentreprenører. De får ta del i all kontakt med byggherre, og vi får bedre kontroll på kostnader. Det er også for å bevisstgjøre et ansvar. I tillegg til installasjoner har disse prosjekteringsansvaret for sine fag, forklarer Ø.M. Fjelds prosjektleder Harald Gjermundrød.

Anleggsleder Gusterud og prosjektleder Gjermundrød har jobbet sammen på mange store prosjekter de siste årene. Selv om arbeidet langt fra er avsluttet har vi sjelden sett noen i samme situasjon ha en så avslappet og kontrollert holdning. – Vi har vært et tospann, og man drar jo alltid erfaringer med seg. Hadde ikke samarbeidet fungert blant aktørene, ville vi ikke vært der vi er nå. Men man må planlegge godt, begynne på rett sted og ha med de rette folka, avslutter Gjermundrød.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter