Nonneseterkvartalet

Nonneseterkvartalet

Nonneseterkvartalet
Sted: Bergen
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad: 380 mill kroner
Bruttoareal: 17.200 kvm
Byggherre: Entra Eiendom
Byggherres prosjektleder: Constructa
Totalentreprenør: Skanska Norge
Arkitekt: Solheim + Jacobsen Arkitekter
Interiørarkitekt: Eke Interiørarkitekter
Landskapsarkitekt: Landskap DESIGN
Rådgivere: RIB, RIV og RIE: Sweco Norge - RIAku: Multiconsult - RIGeo: Siv. ing. Albert Ølnes - RIBr: Conradi
Underentreprenører og leverandører: Miljøteknikk grunn: Multiconsult - Grunnarbeider: Rivenes & Sønner Transport - Glideforskaling: Interform - Peling: Fundamentering - Betongelementer: Spenncon - Trappeelementer: Voss Cementvarefabrikk - Gulvavretting: IndustriGulv Spesialisten - Stålkonstruksjoner: Rautaruukki Corporation - Smedarbeider: Brødrene Midthaug - Snekkerarbeider: J. H. Nævdal Snekkeri - Taktekking: Takarbeid - Glassfasader: Bolseth Glass - Vinduer: Norgesvinduet Svenningdal - Steinfasader: Ellingard Naturstein - Fasadevask: Askim Mek. Verksted, avd. AMV Koltek - Maler: O. Paulsen - Gulvlegger: Laksevåg Malerforretning - Mur- og flisarbeider: Bergen Mur & Puss - Himlinger og systemvegger: Acusto - Persienner: Hagen - Rørlegger: Anders O. Grevstad - Ventilasjon: GK Norge - Elektro: Pettersson & Gjellesvik - Ståldører: Daloc - Tredører: Swedoor/JELD-WEN Norge - Aludører: Acusto - Lev. naturstein utomhus: Nord-stein - Brannisolering: Kaefer Construction - Heiser: Ing. Stein Knutsen - Byggvask: Byggrengjøring - Stillas: D&F Group 

På Nonneseterkvartalet i Bergen sentrum har Skanska ført opp et kontorbygg på 17.200 kvadratmeter.

Bygget har tre hoveddeler; en fløy på 14 etasjer (Store Nonnen) en fløy på 11 etasjer (Lille Nonnen) og et mellombygg på 11 etsasjer. Store Nonnen har en etasje mer enn rådhuset.

380 millioner kroner
Bygget er tegnet av Solheim+Jacobsen DARK Arkitekter og bygget i totalentreprise av Skanska Norge. Tiltakshaver er Entra Eiendom.

Leietakere i bygget er Skatt Vest, Kemneren i Bergen og Manpower. Byggearbeidene startet i januar 2007. Bygget ble tatt i bruk av Skatt Vest i september i år. Totalkostnaden er 380 millioner kroner ex mva. Skanskas kontrakt var på 270 millioner kroner.

Celler og landskap
Prosjektleder Leiv Jordal i Skanska forteller at det er 650 kontorarbeidsplasser i bygget. – Halvparten er cellekontorer og halvparten er i landskap. Bygget inneholder dessuten resepsjon i første etasje, publikumsmottak for Skatt Vest i andre etasje, kantine med plass til 220 personer og fem heiser.

Tomten er flat. Grunnen består av morenemasser ned til fjell (ti meter nede). Den øverste meteren med masser er tatt bort og forurensede masser er erstattet med nye masser. Det er satt ned stålkjernepeler til fast fjell.

T-form
Sett ovenfra har bygget t-form. Store Nonnen er tverrstreken i T’en. Bygget har to glidestøpte betongkjerner med trapperom og heissjakter. Bærende konstruksjon ut over dette er i stål og hulldekker. Takene er flate, isolerte og tekket med papp. Ifølge Jordal har 60 prosent av bygget glassfasade og 40 prosent klimavegg med hvit granitt fra Kina. Innredningen i kontorarealene består av fleksible kontorskillevegger, linoleumsgulv (tepper i Manpowers to etasjer) og lydhimlinger. Våtrommene er flislagte.

Største glassfasade
Glassfasadene mot sør og vest har integrerte persienner. Glassveggen mot vest på store Nonnen er på 2.400 kvadratmeter, noe som gjør den til den største glassfasaden i Bergen sentrum.

Fasadeglasset er Pilkington Suncool, et tolags soldempende glass med seks millimeter tykke ruter med 26 millimeter avstand mellom. I underkant av de store rutene er det dekkekanter av farget fasadeglass. I første etasje er det brukt innbruddshemmende (D1) glass. På den største glassveggen er det 240 ruter. Hver rute veier 260 kilo.

Rutene er montert i 175 millimeter tykke aluminiumsrammer som er hengt opp i stålbraketter festet til bygget. Aluminiumsprofilene og rutene opp til 11. etasje ble satt på plass fra lastebil med kran og med tårnkran eller mobilkran opp til 14. etasje. Rutene ble løftet med sugeanlegg. Komplettering med lister og dekkekanter ble utført fra klatrestillas. Det er Bolseth Glass som har levert og montert glassfasadene.

Monteringen skjedde fra august i fjor. I midten av januar var hovedelementene på plass. De siste rutene ble montert i midten av mai. Da ble de siste inntransportåpningene i fasaden tettet. Etter at rutene var på plass ble lydisolering, tetting og dekkekanter montert. Dette skjedde fra øverste etasje og nedover. For hver etasje som ble fullført ble festene for klatrestillaset tatt bort.

Ingen av vinduene kan åpnes og vask skjer fra personbetjente vogner hengt i motoriserte vaskesystemer. Vognene kan også brukes til vedlikehold.

Høyden
Jordal sier at den største utfordringen i prosjektet var høyden på bygget.

– I tillegg var byggetiden knapp, riggplassen liten og vi hadde offentlig trafikk på tre sider av bygget. En mann jobbet full tid bare med logistikk. HMS var selvfølgelig også en utfordring. Vi har lagt ned 200.000 mannskapstimer i bygget og har ikke hatt noen fraværsskader. Vi hadde også en utfordring med deler av fasadene på Lille Nonnen. Her er det en utkraget gesims med steinkledning. Det skulle egentlig vært brukt steinplater på 100 kilo i kledningen, men for å få løftbare enheter måtte platene deles opp. De skulle tross alt monteres 40 meter over bakken. Vi måtte også sette inn glasset før vi kunne montere gesimsen. Den viktigste kunnskapen vi tar med oss fra dette bygget er bygging i høyden.
For å unngå å bygge fukt inn i konstruksjonen startet ikke innredningen før det var tørt bygg. Det ble praktisert rent bygg i byggeperioden.

Vannbåren oppvarming
Bygget har vannbåren oppvarming via radiatorer i kontoretasjene. I første etasje og våtrom er det gulvvarme. Varmtvannet kommer fra BKK Varmes fjernvarmeanlegg i Rådal. Fjernvarme ble også brukt som byggvarme. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Det er i tillegg gasslukkeanlegg i arkivene, siden vann kan gjøre stor skade der. Bygget har fibernett for bredbånd og et avansert SD-anlegg. Både fasadematerialene og linoleum på gulv gir enkelt og rimelig vedlikehold. Under byggingen var det en sorteringsgrad på 60 prosent på byggavfall.

Tekst og foto: Ole Harald Dale 


Flere prosjekter