Lilleborg A5 og A7

Lilleborg A5 og A7

Lilleborg A5 og A7
Sted: Oslo
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad eks mva: 46 mill kroner
Bruttoareal: 2.200 kvm
Byggherre: NCC Bolig
Totalentreprenør: NCC Construction
Arkitekt og Landskapsarkitekt: Arcasa Arkitekter
Rådgivere: RIB: A. L. Høyer - RIV: Bjerke Ventilasjon - RIRør: Bravida Norge - RIE: Valkyrien El. Installasjon - RIBr: Multiconsult
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Geodesie Gruppen - Grunnarbeider: Romsdal Bygg - Peling: Holt Risa - Prefab trapper: Nor Element - Tømrer: NCC Construction - Taktekking: Protan - Vinduer og balkongdører: Lian Trevarefabrikk - Tredører og skyvedørskarmer: Vest-Wood Norge - Takvinduer: Velux Norge - Maler og flislegger: Malerservice Norge - Lev parkett: Baltic Wood - Mont. parkett: Adecco Norge - Kjøkken/baderomsinnredning: HTH Kjøkken - Lev. ståldører: Daloc Norge - Branntettin og mont. ståldører: Kaeffer Isolering - Bodvegger: Gunnebo Troax - Gulvavretting/gulvstøp: Hæhre Gulvstøp - Rekkverk: Brødrene Midthaug - Lås, beslag og postkasser: Låsgruppen - Himlingsplater i trapp: Modulvegger Oslo - Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn - Rørlegger: Bravida Norge - Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon - Søppelsiloer: Miljø & Sikkerhet - Elektro: Valkyrien El. Installasjon - Byggvask: Jansen Renhold 

På Lilleborg i Oslo har NCC Construction fullført rehabilitering av et bygg og bygging av et annet innen budsjett og før tidsskjema.

Prosjektleder Hans Petter Semlitsch i NCC forteller at arbeidet ble fullført uten fraværsskader.

22 leiligheter
Lilleborg ligger ved Akerselva mellom Sagene og Torshov. Tomten der nybygget ligger hadde delvis forurensede masser. Disse ble mellomlagret, renset og brukt igjen. Bygget er fundamentert til fjell med stålkjernepeler.
Byggene er på til sammen 2.200 kvadratmeter. Tiltakshaver er NCC Bolig. De er tegnet av Arcasa Arkitekter og bygget i totalentreprise til en pris på 46 millioner kroner ex mva. Byggestart var i august i fjor og byggene stod ferdige i august i år. Overlevering skjedde en måned før tiden. En kafé som skulle være ferdig i november stod ferdig i juli.

I tillegg til kafeen inneholder byggene 22 leiligheter. De varierer fra 50 til 130 kvadratmeter. Semlitch sier standarden er høy. – Leilighetene ble solgt for rundt 50.000 per kvadratmeter. Leilighetene har meget gode solforhold, kabel-TV, porttelefon med TV og tilnærmet livsløpsstandard. 13 av leilighetene har balkonger og fire har franske balkonger.

Isolerte innervegger
Byggene har rektangulær fasong. Bygg A5, som er rehabilitert, har bærende konstruksjon i murverk. Bygg A7 har bærekonstruksjon plasstøpt betong og stål, samt trappeløp i betongelementer. Begge byggene har saltak med folietekking på omegaprofiler (ser ut som båndtekking). A5 har teglfasade mens A7 har STO-puss og noe panel. Alle innerveggene er isolerte, også veggene inne i leilighetene. Det er parkett på gulv og flis på baderommene. Bad og entre har nedsenkete himlinger.
Semlitch forteller at A5 bød på mange utfordringer. – Taket var råttent og vi måtte inn med en ny stålkonstruksjon som ble koblet til den eksisterende. Vi satte også inn nye brannskiller. For oss har dette prosjektet betydd kompetansehevning innen plassbygging i betong, tømmerarbeid og brannoppgradering av eksisterende bygg. I himlingene er det for eksempel både vanlig gips og branngips.

Tak over tak
Det ble praktisert rent bygg i byggeperioden. For å unngå fukt i konstruksjonene ble det brukt tak over tak på begge byggene. – Det koster, men jeg tror vi har tjent det inn mange ganger på at vi har unngått vannlekkasjer.

Leilighetene har radiatoroppvarming basert på fjernvarme og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Fasadematerialene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Byggene har sentrale aggregater som alle leilighetene i hvert bygg, noe som gjør at man slipper å skifte filtre i hver leilighet. Sorteringsgraden for byggavfall er på sterke 94 prosent.

God totalitet
Sivilarkitekt Kristian Ødegaard i Arcasa Arkitekter forteller at den største arkitektoniske utfordringen i dette prosjektet var å få til god samordning av eksisterende og ny bebyggelse. – Vi ville ha god totalitet i utbyggingen. Derfor brukte vi i stor grad materialer av samme karakter. A5 har teglfasade og da var det naturlig å bruke puss på A7, begge materialene har mural karakter.

Tekst: Ole Harald Dale. Foto: Ådne Homleid 


Flere prosjekter