Harstad Brygge

Harstad Brygge

Harstad Brygge
Sted: Harstad
Prosjekttype: Boligblokker med 81 leiligheter
Kontraktssum eks. mva: 116 millioner kroner
Bruttoareal: 9.500 kvm
Byggherre: Smith Hamneset
Totalentreprenør: Skanska Norge
Arkitekt: PW Arkitekter
Rådgivere: RIB: Hinnstein - Rør og sanitær: Vann og Varme - Ventilasjon: Ingeniørfirmaet Hamstad - Elektro: Harstad Elektro
Underentreprenører/leverandører: Grunn-, fundamenterings- og terrengarbeider: Harstad Maskin - Vinduer: NorDan - Rekkverk: Brødr.Midthaug v/Kjell Agentur - Fasadeplater til balkonger: Steni Norge - Dører: Swedoor - Montering av Granab og sponplater i gulv: Byggmester Herigstad - Forskalingen: Peri Norge 

Etter ett og et halvt års byggetid er Harstad Brygge nå ferdigstilt. Byggherren er fornøyd med resultatet og har god tro på at salget av de siste leilighetene vil gå greit.

– Det er blitt et flott bygg, og vi føler at vi har tilført Harstad flotte boliger som vil bety noe for byen og dens utvikling, sier Bjørn Arve Haugen, prosjektleder for Smith Hamneset AS.

– Sunn økonomi for byggherre Byggeprosessen har stort sett gått greit, ifølge Haugen.

– Med unntak av et innbrudd med hærverk som rammet oss natt til 17. mai i år, har vi hatt god fremdrift. Hærverket for hundretusener ga entreprenøren utfordringer, sier Haugen. I dag er 51 av de 81 leilighetene organisert i borettslag, mens de resterende selges som selveierleiligheter. Mange av de dyreste leilighetene, fra knapt 3 til 7,5 millioner kroner, er solgt. Dette gjør ifølge Haugen at byggherren har en sunn økonomi i prosjektet. Han forventer at de siste leilighetene vil bli solgt innen første halvår når finansuroen legger seg og rentenivået stabiliserer seg.

Rammet av dårlig rykte
Byggestarten på Harstad Brygge var vinteren 2006, en tid da leiligheter steg voldsomt i verdi. Men underveis snudde boligmarkedet og salget av leiligheter i Harstad Brygge ble rammet.

– Det var mye skriverier i media om borettslagsleiligheter som ble solgt med lavt innskudd og høy fellesgjeld. Vårt prosjekt, som mange andre boligprosjekter, er nok rammet av dårlig rykte for borettslag, men vi har vært ryddige på dette området med 40 prosent innskudd og 60 prosent fellesgjeld, sier Haugen. Han tror markedet vil snu igjen utover høsten og vinteren.

– Det er også enklere for folk å kjøpe leilighet når de kan se produktet, altså bygningen og den konkrete leiligheten. Videre representerer bygget noe unikt i Harstad blant annet på grunn av sin beliggenhet, som ingen andre for tiden kan konkurrere mot.

Maritimt og luftig
Utgangspunktet for prosjektet i Harstad, var at Smith-gruppen satt på den sjønære tomten med sitt stållager i Harstad sentrum. Smith-gruppen hadde uhensiktsmessig logistikk i Harstad og det ble derfor besluttet å samlokalisere. Tomten på Hamnneset ble dermed frigjort for boligutbygging, slik det har skjedd i mange andre norske byer de siste 15 år, det vil si fortetting i sentrums- og bynære områder.

– Jeg synes det er et flott bygg som har reist seg. Dessuten er det blitt ny atkomst til området og ny kaipromenade. Vi har gitt bygget gode kvaliteter når det gjelder det bygningstekniske. Arkitektonisk har bygget et maritimt, luftig preg med gjennomganger mot sjøen i bygningene og her er flotte uteområder, sier han. Prisene på leilighetene er på mellom 1,5 og 7,5 millioner kroner. Det er ikke balkonger mot sjøen til alle leilighetene, noe som ifølge Haugen skyldes kommunale bestemmelser om brannsikkerhet, drift og vedlikehold, samt arkitektoniske vurderinger. Haugen sier forholdet til Harstad kommune har vært greit.

– Noen skjær i sjøen har det vært den siste tiden, men alt i alt har kommunen vært en god partner.

Slutt på boligboom
Det har ifølge DnB Nor Eiendom vært tre-fire resalg av leiligheter i Harstad Brygge, men at disse ikke eies av spekulanter som har kjøpt seg inn tidlig for å selge med gevinst.

– Vi så tidlig at renten kom til å stige fremover og har ikke solgt til spekulanter. De som har drevet på med spekulasjon den siste tiden sitter i en vanskelig situasjon nå, ifølge Kurt Dragly, prosjektansvarlig for DnB Nor Eiendom i Harstad Brygge. Ellers melder entreprenører i Harstad at store entreprenører nå satser mer på næringsbygg og eneboliger foran nye leilighetsprosjekter.

Harstadbyggs Kurt Arnesen sier firmaet ikke vil satse på flere leilighetskomplekser. Firmaet har ferdigstilt Strømbygget i Harstad sentrum med noen og 20 boenheter.

– Vi ser ikke på sentralt beliggende leilighetsbygg som noe vi vil drive med i nær fremtid. Markedet er mettet her. Vi dreier over mot eneboliger. Bård Hansen, prosjektleder i Skanska, uttalte forleden til Harstad Tidende at leilighetsmarkedet er over toppen. Skanska er hovedentreprenør for Harstad Brygge og berget seg akkurat før leilighetsmarkedet i Harstad bukket nedover. Da bygget sto innflyttingsklart i sommer var de fleste 50-60 arbeiderne ferdige med leilighetsbygging for en stund.

– Våre arbeidere vil nok jobbe langt mindre med boliger de neste årene. Oppdragsmengden forventes å vri over mot forretningsbygg, sa Hansen til HT i begynnelsen av mai.

Seilingsmerke
Ifølge arkitekt PW Arkitekter i Harstad, som har utformet Harstad Brygge, har boligene på kaia et indre gårdsrom og havnepromenade som forbindes med to gjennomslag i bygningskroppen. Gjennomslagene skal gi ytterligere kvalitet til utearealene samtidig som de bidrar til å løse opp bygningsmassen i mindre enheter. Som seilingsmerke og introduksjon til Harstad havn vil prosjektets avtrappede silhuett gi bygget et karakteristisk og lett gjenkjennelig trekk. Prosjektet markerer med dette også selve avslutningen av landskapsforløpet langs havnepromenaden med et bygningsmessig klimaks øverst og lengst mot nord i form av et slags «fyrtårn», melder PW Arkitekter. Arkitekten tror arkitekturen i Harstad-sammenheng representerer noe spennende og nytt samtidig som det viser respekt for tradisjonell maritim arkitektur.

Solrikt
Smith Hamneset AS beskriver området slik:
Området er som stedsnavnet tilsier, et nes med flott sjøutsikt i nord, øst og delvis i vest. Neset representerer nordlige avslutning av Havnegata og Havnepromenaden. Sistnevnte gir prosjektet en karakteristisk og maritim vandrerute langs Harstad Havn fra sentrumskjernen via høgskole, bibliotek og kulturhuset. Bygningens bærekonstruksjon utføres i betong og stål. Fasader leveres med oljebeiset panel. Enkelte fasadedetaljer er i ubehandlet betong, platekledd eller i pusset betong/mur. Innvendige vegger er i betong og/eller lette stendervegger med isolasjon og gipsplater.

Tekst og foto: Morten I. Jensen 


Flere prosjekter