Idrettsparken barnehage og helsestasjon

Idrettsparken barnehage og helsestasjon

Idrettsparken barnehage og helsestasjon
Sted: Sørumsand
Kontraktsum eks mva: 33 mill kroner
Prosjekttype: Barnehage / helsestasjon
BTA: 2.200 kvm
Byggherre: Sørum kommunale Eiendomsselskap KF
Byggeledelse: T-2 PA Team
Hovedentreprenør: Larsen Entreprenør
Arkitekt og LARK: Terje Grønmo Arkitekter
Konsulenter: RIB: A.L. Høyer - RIE: Ing. Per Rasmussen - RIV: Ingeniørkontoret Ingenia
Underentreprenører og leverandører: Kjerneboring og betongsaging: Pa-Tech - Ventilasjon: Bryn Ventilasjon - Fundamentering: Brødrene Myhre - Brannsikring: Firesafe - Maling og gulv: Leif Thorvaldsen Malermester og Tapetsermester - Låser: Lås & Sikring - Mur: Murmester Rolf Holm - Blikkenslager: Nittedal Blikkenslagerverksted - Tak: NorTekk - Stålkonstruksjoner: Næsset Mek. Verksted - Rør: ORAS avd Gardermoen - Himlinger: Rovik Montasje - Grunnarbeid: Stryken Grustak og Maskinentreprenørforretning - Elektro: Sørum Elektriske - Betong / armering / gulvstøp: Østlandske Byggpartner - Byggevarer: Skallevold Trevaresalg 

Smårollingene på Sørumsand har fått ny barnehage.

– Denne barnehagen kommer til å belaste driftsbudsjettet i kommunen minimalt. De økte utgiftene ved å bruke tegl og vedlikeholdsfrie materialer, vil raskt synes i drifts- og vedlikeholdsutgiftene av bygget, sier Karl Eilerås, byggeleder til byggherre Sørum Kommunale Eiendomsselskap KF. Idrettsparken Barnehage og Sørumsand helsestasjon er tatt i bruk etter en byggetid på ca et år og er tatt i mot med åpne armer.

Prosjektsummen er på ca 70 millioner, selv om ikke alt i denne summen er relatert til selve bygget. BTA er på 2.200 kvm.

Som mange andre har Sørum kommune skilt ut alle eiendommene og lagt dem inn i et eget eiendomsselskap, som forvalter mer enn 72.000 kvm. Sørum kommune er tydeligvis populær å bo i, og det gjelder å stå på med nye barnehager for å holde tritt med det økende innbyggertallet.
Miljøbevisstheten var på plass allerede da den gamle barnehagen, som besto av Moelvenbrakker, skulle rives. Istedenfor riving var det et oppvakt hode som foreslo at de burde gis bort. Resultatet av gjenbruket er en ny vår for de gamle brakkene, visstnok et sted på Sørlandet.

Grunn og miljø
Grunnforholdene med leire var spesielle, og det var opprinnelig ikke tatt med i planene at det høye grunnvannsnivået skulle medføre støp av vanntett kjeller. Hele bygget er pelet og kjelleren er altså støpt som en vanntett båt. Bæresystemet er i stål og har plasstøpte dekker. Taket er en limtrekonstruksjon.

Ved å legge teknisk rom i kjelleren og størstedelen av de kompliserte tekniske anleggene i en kulvert under barnehagedelen, har det vært mulig å slippe lys inn i midten av bygget. Barnehagen består av seks avdelinger, som alle forbindes i en ca 30 meter lang korridor. Etter ønske fra brukerne har barnehagen en åpen planløsning som gjør at flere avdelinger kan slås sammen, men alle kan også separeres med en skyvedør. Det er også benyttet mye glass, med og uten lydkrav, i de innvendige skilleveggene for å understreke åpenheten i avdelingene.

Gjennomprøvd
– Dette konseptet har vi brukt før, og organiseringen av funksjonene har vist seg svært anvendbar. Det hele er organisert rundt en åpen kommunikasjonsakse som sikrer mulighet for sambruk og fleksibilitet, sier arkitekt Geir Håvard Kvarv Bakken hos Terje Grønmo Arkitekter.

Barnehagen er prosjektert for 130 barn, i tillegg til funksjonene knyttet til helsestasjonen. Den ligger delvis i første, med administrasjonen i byggets andre etasje. Barnekull er ikke konstante og det er alltid en viss uforutsigbarhet i aldersammensetningen i barnehagene fra år til år. Da er det viktig at bygget er gjennomtenkt for å tilpasse funksjoner de nye oppgavene, for eksempel som å kunne gjøre om en småbarnsavdeling til en avdeling for store barn eller motsatt. Barnehagen er også «en åpen barnehage» som kan benyttes av foreldre i området noen timer i uken.

SD-anlegg
På ekstra kalde dager tas spissbelastningene på energibehovet ut fra en oljekjel. Resten av året er det de 13 varmepumpene som skal varme opp og kjøle ned barn og ansatte. Kjøleanlegget går automatisk og overvåkes og styres fra en sentral driftssentral i kommunen. Et utall feilmeldinger kan rapporteres, og det reelle energibruket kan måles flere steder.

Eksempel; Står en dør oppe kalde dager, gis følere signal om varmetap, og nødvendige tiltak iverksettes. Det samme dersom varmekablene i takrenna feilaktig skulle slås på om sommeren. Energieffektivisering i høysetet. Dimensjonene i ventilasjonsanlegget gjør at lufttilstrømmingen i hele bygget oppleves svært behagelig.

– Vi hadde krav om fleksibilitet, derfor var det avgjørende at brukerne, de som visste hva som var påkrevet og nødvendig, tidlig ble involvert og fikk komme med sine synspunkter. Det er ikke mye vi ville gjort annerledes, det eneste måtte være selve prosjekteringsfasen. Selv om også dette arbeidet ble forsvarlig utført, har vi i Sørum kommune vel lært at vi gjerne skulle hatt litt lenger tid i denne prosessen, fastslår Valberg.

Utomhus
Området rundt barnehagen var tidligere rotete og lite flatterende å se på. Kommunen har gitt området rundt barnehagen et veritabelt løft. Det er nå gatelys, sykkelstier, asfalt, parkeringsplasser og solide steinmurer på plass. Idrettsparken barnehage har en rekke ikke-typiske særegenheter. Det flotter seg ikke, men kvalitet og utførelse hever seg langt over de fleste omsorgsbygg. Og synes. Med tegl og zink i fasadene og Derbigum med lang levetid på taket.

Inngangene til avdelingene er gjennom porten inn til utomhusområdet. Terje Grønmo Arkitekter har hatt ansvaret også her, og har benyttet kvalitetene i «Tusenmetersskogen» opp mot jernbanelinjen. Enkelte trær er tatt ned og erstattet av nye. En spennende asfaltert sykkelsti er på plass. Ned mot inngangene får området en fastere struktur. Lekeapparater med gummiunderlag, leketog og sandkasser. Foran de store vinduene, under et lite skråtak står åtte-ti barnevogner parkert. Vognene er langt fra tomme, under trygt oppsyn får de aller minste sin sikkert velfortjente formiddagslur der ute i det fri.

Samarbeidet
– Idrettsparken har vært en fin byggesak for oss, og samarbeidet har gått svært godt, sier prosjektleder Nils Erik Sundsbø hos hovedentreprenør Larsen Entreprenør AS. De aller fleste av aktørene på underentreprenør- og leverandørsiden er lokale.

– Vi registrerte at Larsen Entreprenør fra dag en virkelig tok tak i HMS. De har hatt systemer som kan takle dette, alle har vel opplevd at noen ikke har hatt like mye fokus på det, sier Valberg. Og byggeleder for kommunen, Karl Eileraas, følger opp. – Dette har vært et teknisk komplisert bygg, men en enkel byggesak. Samarbeidet med Larsen Entreprenør har vært utmerket, med flinke folk på byggeplassen. Prosessen har vært rolig, selv om det kunne ha ligget til rette for forsinkelser. Men alle tidsfrister ble overholdt, avslutter Eileraas.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter