Hvorfor brenner det så mye i Norge ?

Spørsmålet som ble stilt av redaktøren på lederplass på bygg.no om hvorfor der brenner så mye i Norge er relevant. Svaret kan deles i to, skriver brannteknisk rådgiver Hugo Haug.

 

- Det er naturlig å sammenlikne med våre nordiske naboer, som både ut i fra klimatiske og andre leveforhold, gir det beste grunnlaget. En ofte fremsatt påstand om årsak og konsekvens, er at vi har "antikvariske el-anlegg", en byggeskikk med mer utbredt bruk av trevirke, og benytter vedfyring o.l. til oppvarming større deler av året. Dette er dessverre blitt til en "sovepute" vi må leve med, skriver Haug.

- For det første har vi i etterkrigstidens Norge opparbeidet en overflod og holdning til materielle verdier som avviker fra andre nordiske land. Dette betyr at vi både omgir oss med mer potensiell brannenergi, og faktisk har midler til å erstatte tapte verdier. Myndighetene har utstyrt oss med verdens beste lovverk, med "sikkerhetsnett" i form av krav til deteksjon- og varslingsanlegg, slokkeutstyr, merking, brannseksjonering, og dokumentasjon.Likefullt er antall branner og -skader i verdenstoppen, og igjen økende, fortsetter han.

- Den egentlige årsaken til dette omfanget, er svikt i det personlige og felles ansvar for brannforebyggende arbeid, (eller mangel på holdninger, om man vil........).
"Forebyggende-trekanten" om rent, ryddig og i orden = nøkkelen til suksess, og dessverre ofte undervurdert. Ryddighet og renhet i hjem og på arbeidsplassen, sørger for at "brenselet" holdes på et nødvendig minimum. Ved å holde teknisk utstyr og innretninger i orden, fjernes potensielle tennkilder.

- Del to av svaret, går på forsikringsnæringen.
I sin iver etter å kapre eller beholde kunder, settes ingen eller få krav til "egeninnsats" eller teknisk standard. Finnene er "nordiske mestere" og har en helt annen vinkling på dette, og setter krav for å kunne bli eller forbli en kunde. Selskapene er solidariske i sitt forebyggende arbeid, og stiller de samme krav. Det enkle er ofte det beste, skriver Haug.

 

Vi tar gjerne i mot flere kommentarer.