Kraftig fall i byggevaresalget

Byggevaresalget i august falt med hele 17 prosent justert for prisstigning sammenlignet med samme måned i fjor. 

– Vi har lenge forutsett at nedgangen vil komme. Men augusttallene er et kraftig signal om at byggeaktiviteten er på vei ned, kommenterer adm. direktør Arne Skjelle i Byggevareindustrien som månedlig utarbeider rapporten om innenlandsk salg av byggevarer.

– Til sammenligning viste juli måned en nedgang på snaue seks prosent, men dette tallet oppfattet vi som uventet bra, fremholder Skjelle.

Etter at første halvår ble passert med en flat utvikling sammenlignet med samme periode i fjor, viser salget etter åtte måneder, et fall på 3,6 prosent justert for prisstigning.

– Ved nyttår vil vi ligge på et helt annet nivå enn etter første halvår. En nøktern fremskrivning av utviklingen vil gi en prognose på om lag 10 prosent reduksjon i byggevaresalget sammenlignet med 2007, antyder Skjelle.

Han opplyser at Byggevareindustrien nå holder på med å utarbeide prognoser for utviklingen i 2009 som Byggeindustrien vil komme tilbake til.

Skjelle mener at det kraftige fallet i byggeaktiviteten gir tydelig signal til myndighetene om å sette i gang tiltak. Han påpeker at det er et stort behov for å rehabilitere offentlige bygninger. Dessuten burde myndighetene også sørge for å oppgradere eksisterende bygg for å få redusert energibruken i retning av ny teknisk forskrift.

– Her kan det oppnås mye, og det er samfunnsriktig å gjøre det nå, avslutter Arne Skjelle.