Færre jobber i byggenæringen

Byggeindustrien var vel den første mediebedriften som sa at det ville komme en nedgang i byggenæringen i 2008. Vi har vært gjennom toppen av en boom byggenæringen aldri tidligere har sett. Det å antyde at det ville komme en nedgang, var ikke stor spåmannskunst, men for at ikke nedgangen skulle bli like brutal som sist (byggenæringen knakk nesten ryggen på 1980-tallet etter boomen den gang) tok vi til ordet for at byggenæringens organisasjoner og myndighetene måtte lage en skikkelig plan for å møte den nye hverdagen.

V i vet at det har vært ført samtaler, men dessverre har det så langt ikke kommet noen skikkelig plan for å møte den situasjonen som nå er i ferd med å oppstå. Nå får vi vente til statsbudsjettet kommer den 7. oktober før vi feller en endelig dom. Men kommer det ikke en skikkelig plan da er det noen som ikke har gjort jobben sin.

Noen mener opplagt at byggenæringen skal være et trekkspill som over natten kan tilpasse seg en ny situasjon. Det at næringens organisasjoner ikke har klart å fortelle politikere og det norske folk at det tross alt er fagfolk vi snakker om, er beklagelig. Noen tror at alle i byggenæringen er som poteten og kan brukes til alt. Mange kan nok det. Men vi mener nok at dem som jobber i byggenæringen gjør en best jobb med det som er faget og det som man er utlært til.
Og samfunnet trenger alle disse hendene for å rette opp alle feil og mangler som finnes i bygg og anlegg rundt om.

Det svirrer mange tall i luften om hvor mange arbeidstakere som blir berørt. Noen sier 10 000, andre sier 20 000, mens noen mener at det kan bli 40 000 færre jobber i bygg og anlegg. For vår del tror vi at vi skal være forsikte med å kaste ut all verdens tall. Ellers er det nå mye opp til myndighetene og Norges Bank om hvor stor reell nedgang vi får i sysselsettingen. Får vi helt feile signaler når statsbudsjettet kommer, kan det bli et "skrell". Vi håper i det lengste at fornuften råder.