– Redningsplan beskytter økonomien

Den økonomiske redningspakken vil beskytte den amerikanske økonomien mot et omfattende sammenbrudd, sier president George W. Bush. 

Planen viser verden at USA tar jobben med å gjenopprette tilliten og stabiliteten i finanssystemet alvorlig, heter det i en uttalelse fra Bush.

– Uten denne redningsplanen kunne kostnadene for den amerikanske økonomien blitt katastrofale.

Søndag ble det klart at amerikanske Kongress-ledere er enige om innholdet i et lovforslag verdt 4.000 milliarder kroner som er ment å berge den kriserammede økonomien.

Avstemningen i Kongressen kan imidlertid vise seg å bli jevn.

Lederen i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, sier hun ønsker et solid flertall for planen på tvers av partigrensene og at hun jobber for å få gjennomført en avstemning om krisepakken mandag.

I Senatet må man trolig vente til onsdag med avstemningen.

Anbefaler
Etter et langt møte søndag anbefalte til slutt republikanske ledere i Representantenes hus sine partifeller å stemme for den økonomiske krisepakken. Motstanden mot tiltaket har gjort det bedre, ble det sagt.

– Vi støtter dette lovforslaget, sa Republikanernes leder John Boehner i Representantenes hus.

Boehner sier han håper redningspakken får bred støtte når det skal opp til avstemning i Kongressen selv om «ingen har lyst til å måtte støtte dette lovforslaget».

– Vi har redusert skattebetalernes risiko betraktelig, understreket han.
Det knytter seg stor spenning til hvilken innvirkning redningspakken vil få på aksjemarkedet mandag.

Innvendinger
Bush-administrasjonen har i uken som gikk, måttet akseptere mange av innvendingene fra kongressledere fra begge partier og de to presidentkandidatene.

Svært mange har reagert på at skattebetalernes penger brukes til å kjøpe fri Wall Street og sjefer med millionlønninger.

Redningsplanen inneholder derfor begrensninger på utbetalinger til sjefene i selskapene som får hjelp. Den pålegger også regjeringen å bruke sin nye rolle til å anstrenge seg for å bremse det store antallet tvangssalg.

Det hvite hus har også gått med på at en Kongress-komité skal ha streng kontroll med bruken av milliardene i redningspakken.

Dårlige lån
Krisen som har fått myndighetene til å gripe inn, har sitt utspring i dårlige lån i det amerikanske boligmarkedet. Lånene er etter hvert blitt en tyngre bør enn finansinstitusjonene kan bære. Hovedhensikten med kriseplanen er å kjøpe opp disse lånene for å få fart på økonomien igjen.

Redningspakken på 700 milliarder dollar vil bli delt opp. 250 milliarder vil bli brukt umiddelbart, etterfulgt av ytterligere 100 når Bush har lagt fram en rapport for Kongressen. De siste 350 milliardene vil presidenten kunne be Kongressen om når han mener det er nødvendig.