Nye Ahus åpner dørene

Det flunkende nye Akershus universitetssykehus er ferdig og tar imot pasienter på alle avdelinger fra 2. oktober.

 

Fakta om nye Ahus universitetssykehus


* Sykehuset ferdigstilles 2. oktober 2008 etter en planleggings- og byggeperiode på cirka ti år.
* Arkitekt: C.F. Møller Tegnestue.
* Pris: 8,1 milliarder kroner.
* Bruksareal: 137.000 kvadratmeter eller 19 fotballbaner à la Ullevål stadion.
Ahus fram til nå har vært på 72.000 kvadratmeter.
* Til sammen er det lagt ned mer enn 4,52 millioner arbeidstimer for å bygge det nye sykehuset, som har 570 sengeplasser.
* Akershus universitetssykehus har et dekningsområde med til sammen cirka 340.000 innbyggere.
* Nye Ahus har 22 operasjonssaler, 106 poliklinikkrom, 23 bildediagnostikkrom og verdens største automatiske prøvehåndtering- og analysesystem.
* De første avdelingene flyttet inn 1. april. Deretter har deler av sykehuset blitt tatt i bruk 19. mai og 25. august. 1. oktober stenges det gamle sykehuset.
* Det nye sykehuset åpnes offisielt av kong Harald 6. november.

 

I ti år har man planlagt og bygd på det nye sykehuset, som har fått en prislapp på 8,1 milliarder kroner - to ganger så høy som den nye operaen i Bjørvika.
Og det er virkelig flott - med vakre trematerialer og kunst for 20 millioner plassert rundt omkring. Mye arbeid er også lagt ned for å gjøre sykehuset mer praktiskt og effektivt i behandlingen av pasientene.

- Pasientene står i sentrum hele tiden. Uansett hvor man kommer ut av heisen møter man en åpen ekspedisjon som kan svare på spørsmål. Vi har også pasientverter som følger pasienten rundt i sykehuset eller kjører pasienten i rullestol, forteller prosjektdirektør Nina Kristiansen. Hun var vært med på byggeprosjektet helt fra starten.

200 meter glassgate
I sykehuset første etasje er alle poliklinikkene samlet langs en 200 meter lang glassgate.

- Meningen er at undersøkelser skal kunne gjøres på samme dag, og at pasientene har alt samlet på ett gulv, forklarer Kristiansen.
Her er også kantine, blomsterbutikk, frisør og et kapell og bønnerom.
Mange pasienter liker å tilbringe litt tid i et stille kirkerom når de er på sykehus, og det blir det anledning til, også utenom gudstjenester. Et bønnerom for muslimer kan innrettes med en fleksibel skillevegg.

I enden av den lange glassgata kommer vi til barne- og ungdomsavdelingen som er samlet i ett lite sykehus inne i det store. Her er alle fagområdene på et sted, og det er lagt vekt på både uteområder og lekeområder.

- La meg vise fram en av diamantene her på det nye sykehuset, sier Nina Kristiansen og åpner dørene til behandlingsbassenget.
Her er det meningen at barn som er operert eller som har ulike former for funksjonshemning skal trene seg opp. Bassenget har tre dybdenivåer som skal passe til alle aldre. Store vinduer vender ut mot lekeplassen.

Effektivitet
Planleggerne har arbeidet mye med å gjøre pasientforløpet så effektivt som mulig. I 5. etasje ligger for eksempel fødeavdeling, nyfødtavdeling, operasjon og barsel på samme plan med korte avstander.

Sykehuset er også innredet i såkalte sengetun der sykepleiere oppholder seg hele tiden. Hvert tun har ansvar for sju pasienter som befinner seg på de nærmeste rommene. Dermed slipper sykepleierne å fly i lange korridorer og se til en pasient der og en annen her.

- Vi er det første sykehuset i verden som har en helelektronisk medisinpakking. En robot - med kallenavnet «pilletrille» - pakker medisinen for hver enkelt pasient i riktig dose og vi får den opp til avdelingen med rørpost, forteller direktør Janne Sonerud i divisjon for sykepleie.
Medikamentene er da urørt av menneskehånd. Dosen sjekkes elektronisk med pasientens armbånd og sykepleier registrerer seg også elektronisk.
- Det tradisjonelle vaktrommet for sykepleierne er erstattet av de såkalte sengetunene, som gir mer nærhet til pasientene. Sykepleierne har også det mest vanlige behandlingsutstyret i skap på hvert tun, slik at de slipper å bevege seg langt for å hente nødvendige ting.

- Dette er noe vi har tro på. Vi gleder oss til å jobbe i tun, sier Sonerud.

Akuttavdeling
Akershus universitetssykehus er et av landets største akuttsykehus. Den nye akuttmedisinske avdelingen har alt avansert utstyr for å foreta fullverdige operasjoner.

- Det spesielle ved denne avdelingen er at vi organiserer to sengeområder i samme avdeling som akuttmottaket. Til sammen blir det 51 senger, mens akuttmottaket på det gamle sykehuset hadde 14 senger. Det blir en mer dynamisk avdeling for å få pasientene gjennom, forteller konstituert avdelingssjef Frode Østrem

Sengeavdelingen på akuttmottaket vil være fellespost for alle fagområder og være delt i ett døgns liggetid og tre døgns liggetid. Bortimot 70 prosent av pasientene ligger under tre døgn.

Det er særlig eldre pasienter med flere lidelser, de såkalt multisyke, disse sengepostene regner med å kunne behandle mer effektivt.