Hvorfor brenner det så mye i Norge?

Vi har gjentatte ganger stilt oss dette spørsmålet. Hvorfor er det så mange branner i Norge? Så langt har vi ikke fått noe tilfredsstillende svar. Det er selvsagt mange brannårsaker. Vi vet at mange av brannene er påsatt. Vi vet også at det ofte er feil i det elektriske anlegget.

I tillegg vet vi at mange av de virkelige store brannene har startet på kjøkkenet - gjerne i en frityrgryte eller ved at man har glemt å slå av en kokeplate eller en kaffetrakter. Men hvorfor får så mange branner et så stort og katastrofalt utfall.

I helga har det vært en stor brann i et leilighetskompleks på Nannestad. Mye tyder på at konstruksjonsfeil og manglende brannsikring har ført til at brannen spredde seg så raskt. I Norge er det de siste årene bygget en rekke leilighetskomplekser med store svalganger. Når brannen først starter, er det ingenting som hindrer brannen i sin fremmarsj i slike bygg. Vi har også sett store takutstikk som kan føre til storbranner. Vi husker fortsatt den store brannen i boligblokka i Moss for noen år siden. Da kom brannen til taket - og dermed var det full fyr i hele blokka.

På vår reise rundt om i verden har vi sett mange tvilsomme elektriske opplegg. Men til tross for dette er det gjennomsnittlig langt færre branner i slike land enn det vi har i Norge. Ja, vi trenger ikke å gå lenger enn til Sverige. På landsbygda der henger det fortsatt en sikringskasse i en stolpe, og på mange av de gamle gårdene er det et elektrisk opplegg som synes meget skummelt. Men det brenner ikke av den grunn.

Dersom noen har en vettug forklaring på hvorfor det brenner så mye i Norge - så send oss en mail (php@bygg.no) eller lag en kommentar.