Økonomisk eventyr over for irene

Eventyret er over for «den keltiske tigeren». Irlands økonomi er i resesjon som følge av den internasjonale finanskrisen, et sammenbrudd i landets boligmarked og investeringstørke.

 

Det statistiske sentralbyrået i Dublin bekreftet torsdag at Irlands brutto nasjonalprodukt BNP - den samlede verdien av varene og tjenestene landet produserte - sank både i første og andre kvartal i år. Landets BNP ligger nå 0,8 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Definisjonen på en resesjon er at BNP synker i to eller flere påfølgende kvartaler.

- Jeg tror nedturen har vært brattere i Irland enn i andre europeiske land, men jeg tror også at flere andre land vil følge irene nedover, sa analytikeren Howard Archer torsdag.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er Frankrike, Italia, Spania og Tyskland også på randen av resesjon. Det samme er Storbritannia, som i motsetning til Irland og de fire nevnte landene ikke har innført EUs fellesvaluta euroen.

Irland fikk på 1990-tallet tilnavnet «den keltiske tigeren» eller flere år der den økonomiske veksten kom opp i et tosifret antall prosent. Denne utviklingen gjorde irene til en av Europas rikeste nasjoner.