Oljefondet kan gå på milliardsmell

Oljefondet kan tape milliarder på havariet i USAs største sparebank, Washington Mutual.

Natt til fredag norsk tid gikk den gigantiske sparebanken Washington Mutual (WaMu), med en forvaltningskapital på 300 milliarder dollar og 43.000 ansatte, konkurs.

WaMu, som har sitt hovedkontor i Seattle, røk over ende etter at nervøse kunder den siste uken tok ut over 90 milliarder kroner fra sine sparekonti.

Bankens kredittrating ble som følge av dette nedgradert til elendig og amerikanske myndigheter konkluderte med at banken sto på randen av stupet og valgte derfor å gripe inn.

Ifølge beholdningsoversikten til Norges Bank hadde Oljefondet ved årsskiftet aksjer for 168 millioner kroner investert i banken. Disse pengene er nå tapt med mindre fondet har solgt seg ut i mellomtiden.

Ifølge morgenrapporten til Nordea blir det store tap også for obligasjonseierne i Washington Mutual, melder NA24.

Om det skjer, blir tapet for Oljefondet store. Oljefondet sto ved årsskiftet oppført som eier av i alt syv ulike obligasjoner i WaMu. De to største postene er på henholdsvis 4,9 og 2,7 milliarder kroner. Til samen hadde Oljefondet over 8 milliarder investert i banken.

WaMu, som ble grunnlagt i 1889, skal ha tapt minst 107 milliarder kroner i råtne boliglån den siste tiden, og er dermed det foreløpig siste offeret i den amerikanske bankkrisen.

Oljefondet kommenterer ikke sine bevegelser i aksjebeholdningen mer enn en gang i året.