Få spør om rus i jobbintervju

Alkohol- og rusvaner er et ømtålig tema i jobbintervjuer. Adecco anbefaler folk å være forberedt på slike spørsmål. Og det lønner seg å være ærlig.

- Mange tror at arbeidsgiver ikke har anledning til å stille spørsmål om alkoholvaner og eventuelle rusproblemer i et ansettelsesintervju. Men det er fullt lovlig, sier direktør Guri Larsen i Adecco Select.

Adecco Select har spørsmål om rusmidler som fast rutine.

Vær beredt

Larsen anbefaler arbeidssøkere å være godt forberedt på det som kan oppleves som ubehagelige spørsmål.

- Er du forberedt på å få spørsmål om drikkevaner, er du bedre i stand til å svare ordentlig. Er du uforberedt og svarer unnvikende, kan det misforstås og feiltolkes, sier hun.

Men lønner det seg alltid å være ærlig når man skal fortelle om sitt alkoholforbruk?

- Ofte kjenner man ikke kulturen på et arbeidssted, og det kan være et sjansespill å svare det man tror arbeidsgiver vil høre, sier Guri Larsen.

Hun oppfordrer til ærlighet og advarer mot å pynte på sannheten.

Svekker tilliten

Arbeidsgiver kan gjennom referanser eller andre kanaler få vite at du har et alkoholforbruk som ikke stemmer overens med inntrykket du ga i intervjuet.

- Da kan søkerens troverdighet stå på spill, og det kan føre til at vedkommende ikke ansettes, sier advokat og partner Henning Heitmann i Brækhus Dege Advokatfirma.

- Uærlighet kan også føre til svekket tillit og respekt fra arbeidsgivers side, noe som kan gi negative utslag i forhold til arbeidstakerens posisjon i bedriften, sier Heitmann.

I enkelte tilfeller kan det å holde tilbake informasjon i jobbintervjuet være så alvorlig at det kan være grunnlag for oppsigelse.

Spør for lite

Advokaten mener mange arbeidsgivere har mye å tjene på å være grundigere i rekrutteringsarbeidet.

- Det er lov å spørre om mye mer enn det norske arbeidsgivere tør. Mange arbeidsgivere synes spørsmål om alkohol- og rusvaner er vanskelige og dropper derfor slike spørsmål, sier Heitmann.

Det kan straffe seg, mener han.

- Dersom arbeidsgiveren ikke spør på forhånd, er det vanskeligere å avvikle et arbeidsforhold på grunn av negative forhold som dukker opp i etterkant, sier Henning Heitmann.

Alkoholmisbruk koster norsk arbeidsliv 12 milliarder kroner i året, ifølge beregninger fra Rogalandsforskning. Fem prosent av arbeidsstokken har et rusproblem som påvirker jobben.

Alkoholinntak er grunnen til 50 prosent av korttidsfraværet, viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning.