Lover mer penger til verneverdige bygg

Staten skal bidra med penger, og vi må se på regelverket for å unngå slike tragedier, framholdt miljøvernminister Erik Solheim (SV) da han besøkte restene av Lehmkuhlboden i Bergen torsdag.

Miljøvernministeren understreket at det er grunneiers ansvar å ta vare på bygninger og ikke la dem stå og forfalle. Samtidig må stat, fylke og kommune ha et ansvar i forhold til å gi pålegg og følge opp at verneverdige bygningen ikke får forfalle.

- Kommunen kan gå inn og gi pålegg og eventuelt pusse opp for eiers regning, sa Solheim. Han presiserte at det gjelder i tilfeller der eier har økonomisk evne til å betale kostnadene. Der et bygg eies for eksempel av en eldre person uten slik evne, må det offentlige være villig til å bidra, sa statsråden.

Han ville ikke dele ut skyld for brannen som la den historisk verdifulle sjøboden i Bergen i ruiner for et par uker siden, men var opptatt av at det ikke må bli flere slike branner som ødelegger kulturhistorisk viktige bygninger.

Statsråden var invitert til Bergen av byrådet for å se på ødeleggelsene ved brannen i Lehmkuhlboden og andre bygninger den siste tiden.

Byrådet ønsket også å oppfordre statsråden til å komme med større statlige bidrag for å ta vare på verneverdige bygg og områder.

Statsråden sa etter befaring på branntomten at staten vil bidra med penger. Hvor mye som avsettes til verneverdige bygg vil bli kjent i budsjettet i oktober.