Lekkasje kunne blitt storulykke

Petroleumstilsynet gir StatoilHydro varsel om pålegg etter lekkasjen på Statfjord A 24. mai. - Under marginalt endrede omstendigheter kunne dette blitt en storulykke, skriver tilsynet i en rapport.

- Lekkasjen oppsto under modifikasjonsarbeidet i utstyrsskaftet på Statfjord A hvor en plugg løsnet. Hendelsen førte til at betydelige mengder råolje slapp ut. Det førte til avdamping av hydrokarbongass slik at det oppsto en eksplosiv atmosfære, skriver Petroleumstilsynet i sin rapport.

StatoilHydro pålegges nå å gjennomgå rutiner for tilsvarende arbeidsoperasjoner, identifisere forbedringstiltak og gjennomføre disse innen 1. november i år.

StatoilHydros egen gransking rundt lekkasjen ble ferdig i slutten av august. Også den slår fast at lekkasjen kunne ført til en eksplosjon og tatt liv.
Granskingen mener at hovedårsaken til hendelsen var mangelfull vurdering av risiko for lekkasje og tiltak for å begrense lekkasjemengde, samt at uklare roller mellom ulike aktørene ikke ga tilstrekkelig kvalitet og oppfølging i utviklingen av verktøyet som ble brukt da lekkasjen oppsto.