Myk landing

Skikker vi oss vel tyder alt på at vi får en myk landing fra den veldige høykonjunkturen vi har hatt i Norge de siste årene. Det er også en forutsetning for at vi får en slik landing at ikke media gjør situasjonen vanskeligere enn den er. Dersom ulvene i riksmedia samles, kan de gjøre ubotelig skade også for den norske økonomien. Faren er at det blir ropt ulv, ulv så høyt alle setter seg på gjerdet - og da kan alt stoppe bokstavelig talt.

 

Norge har fortsatt en meget sterk økonomi, og vi har penger i bøtter og spann. Problemet i den store verden nå er at dollarmarkedet har tørket inn. Likvider for milliarder av dollar er forsvunnet over natten. Dette skaper også et problem for norske banker som låner mye i dollar.

I Sverige låner bankene seg i mellom betydelige med svenske kroner, men i Norge har bankene først lånt i dollar for så å veksle om i norske kroner. Dette har selvsagt med prisen på penger å gjøre, men vi forstår likevel ikke at det er mulig å følge den svenske modellen.

Da kan Norges Bank tilføre uendelig med kroner til bankene. I det siste har Norges Bank tilført bankvesenet penger i form av dollar.

Ellers mener vi fortsatt at det er bedre økonomi for staten Norge å bruke oljemilliarder til infrastruktur i Norge enn å sløse dem bort på spekulative aksjer i utlandet. Nå har vi sett at en masse penger bare er blitt borte. Har vi brukt dem i Norge har vi hatt noen flere mil med skikkelig vei - og vi har hatt færre dårlige skoler, kirkebygg og andre offentlige bygg.