Elektrisitet av kildesortert matavfall og slam

Ecopro anlegget på Verdal er nå i full drift og vekker oppsikt verden over. Anlegget lager elektrisitet av kildesortert matavfall og slam.

I tilegg produserer anlegget et næringsrikt sluttprodukt som kan erstatte kunstgjødsel. I siste nummer av Chinese World Water pryder Ecopro hele forsiden.

 - Ecopro anlegget er vår seneste stolthet. Her forener vi det ypperste av teknologi og kunnskap til beste for framtiden. Vi har bygget 17 anlegg på flere kontinenter og kjenner godt til den teknologiske utviklingen rundt om i verden. Anlegget på Verdal er det som best tar i bruk Cambi teknologien og er unikt i verden uavhengig av teknologi , sier markedssjef for våtorganiske prosjekter i Cambi Wojtech Sargalski.

Anlegget som tar imot våtorganisk avfall og slam fra 51 kommuner med ca. 230 000 innbyggere, er det fremste i sitt slag. Ved hjelp av utråtning og dampeksplosjon utnyttes avfallet som en fornybar energi ressurs. Resultatet er grønn fornybar elektrisitet og patogenfri/sterilisert bio-gjødsel . På denne måten bidrar anlegget ikke bare til at avfallet resirkuleres, men i tilegg utnyttes energioverskuddet fra prosessen til å produsere elektrisitet som leveres ut på nettet.

- Vi i Cambi er ikke bare stolte av teknologien på Ecopro, men også imponert over de 51 kommunene som har samarbeidet om dette prosjekte og fått det til. Gjennom klare målsetninger om en framtidsrettet avfallshåndtering bidrar nå de 51 kommunene til at alle de ca. 230 000 innbyggerne bedrer sitt klimaregnskap og utnytter avfallet som en ressurs. Det sier litt når Chinese World Water velger å ha anlegget på sin forside, sier Wojtech Sargalski.

Teknologien på Ecopro er framtidens løsning for bioenergi og kan benyttes på de fleste typer biomasse. Vi trenger derfor ikke bruke av verdens matlager for å produsere fornybar energi. Teknologien er utviklet av det norske selskapet Cambi som har levert 17 anlegg rundt om i verden og har flere andre prosjekter under bygging.