Hver fjerde krone går til lånerenten

Ikke siden gjeldskrisen og bankkollapsene på slutten av 1980-tallet har det vært tøffere å komme seg inn på boligmarkedet.

Rentehevingene de siste årene gjør at den som nettopp har kjøpt leilighet, gjerne må ut med hver fjerde lønnskrone for å betjene lånet, viser en oversikt utarbeidet av Aftenposten.

Med utgangspunkt i en 35 kvadratmeter stor leilighet i Oslo har avisen regnet ut hvor stor andel av en middels stor lønnsinntekt som har gått med til å dekke rentekostnaden det første året etter boligkjøpet (inngangsprisen), hvert år fra 1993. I regnestykket er det forutsatt at huskjøperen har lånt 80 prosent av kjøpesummen og betalt de resterende 20 prosentene med egenkapital.
Oversikten viser at for 15 år siden gikk bare 15 prosent av inntekten med til å komme seg inn på boligmarkedet. Andelen steg til rundt 25 prosent i årene 2000 - 2001 før den falt til 15 prosent i årene 2003-2005. Nå er vi igjen på rundt 25 prosent, eller hver fjerde krone, i rentekostnader med Aftenpostens forutsetninger.

I tillegg kommer de stigende boligprisene som gjør at egenkapitalen på 20 prosent av leilighetsprisen har steget til 1,3 årslønner i 2007. Fallende boligpriser i år har redusert dette til 1,2 årslønner - noe som fortsatt er langt over hva 20 prosent egenkapital kostet for 15 år siden, da man slapp unna med en halv årsinntekt.