Holder fast ved vinterens høye strømpris

Strømpriser er ikke enkelt. Selv Energibedriftenes Landsforening (EBL) og redaktøren i KraftNytt er høyst uenige om hva som blir vinterens strømpris.

 

Redaktøren i KraftNytt, Kjell Rønningsbakk, gikk nylig ut og fortalte forbrukerne at de kunne vente seg en strømpris på rundt 80 øre per kilowattime til vinteren. Denne opplysningen likte ikke Energibedriftenes Landsforening (EBL). De mente at Rønningsbakk informerte feil og viste til at markedsprisen på kraft i øyeblikket er 58 øre, og at prisene for kommende vinter ligger på litt over 60 øre.

Kraftig irritert
Rønningsbakk holder på sitt og er kraftig irritert på EBL. Han har tatt med strømleverandørens fortjeneste og moms i sitt regnestykke, og har presisert at 80 øre er den prisen forbrukerne må betale. EBL har lagt til grunn den rene børsprisen på strøm, som kraftbørsen Nord Pool registrerer hver dag.
- Dersom du legger 2-3 øre på «litt over 60 øre» og i tillegg 25 prosent moms, hva får du da? spør Rønningsbakk. Og han mener at det er denne prisen som interesserer forbrukerne mest.

Ikke feilsitert
Direktør for kommunikasjons- og samfunnskontakt i EBL, Kristian Pladsen, sier i en kommentar til NTB at hans utgangspunkt var et sitat i Bergensavisen der Rønningsbakk sier at «fra uke 22 og til nå har gjennomsnittsprisen for elektrisitet i Norge økt fra 30,8 øre til 58,7 øre per kilowattime. Rønningsbakk tror på kilowattimepriser opp mot 80 øre i januar».
I det samme intervjuet sier han at på grunn av strømeksporten til Nederland og økte kullpriser kan strømregningen bli 10.000 kroner høyere i året. Dette er et resultat av en strømprisøkning fra 30 til 80 øre.

Pladsen sier at Rønningsbakk kobler dagens engrospris til en forventning om 80 øre til vinteren. At det er priser uten moms i det ene tilfellet og med moms i det andre, står det ingenting om.

Rønningsbakk sier til NTB at spørsmålet han fikk fra avisen var hva strømmen ville koste for forbrukeren denne vinteren, og at han har forholdt seg til det. Han er ikke blitt feilsitert.

Både i EBL og i Statnett reageres det på påstanden i artikkelen om at en gjennomsnittsfamilie får en stor økning i strømkostnadene som en følge av NorNed-kabelen til Nederland.

- Dette blir helt feil, sier kommunikasjonsdirektør Tor Akselsen i Statnett.