Frykter oljepenger settes over styr

Fremskrittspartiet frykter at oljefondet gambler med pengene som skal gå til framtidige pensjoner og krever større åpenhet om investeringene.

Nå ønsker partiet at finansminister Kristin Halvorsen (SV) møter i Stortinget for å svare på spørsmål om et angivelig oppkjøp i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers, som har søkt myndighetene om konkursbeskyttelse.

- Oljefondet har spekulert på høyt nivå og kan ha tapt over 1 milliard kroner. Finansministeren har sagt at oljefondet skal ta liten risiko og ikke drive med gambling. Vi vil ha svar på om investeringen i Lehman Brothers var et enkeltstående tilfelle eller om det finnes flere slike graverende eksempler, sier finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Frp til NTB.

Fra utgangen av første kvartal i år til utgangen av andre kvartal skal Oljefondet ha økt beholdningen av aksjer i investeringsbanken fra 1,7 millioner til rundt 17,5 millioner, ifølge Financial Times. Konkursen kan dermed ha påført fondet et tap i milliardklassen.

- Mer åpenhet
Leirstein og Frp mener oljefondet må utvise større åpenhet om sine investeringer og ikke bare henvise til kvartalsrapportene.

- Nå er det ikke veldig lenge til neste kvartalsrapport, men det kan i prinsippet være snakk om tre måneder fra en sak blir avslørt til vi får oljefondets og finansministerens forklaring. Det er for lenge, sier Leirstein.

- Hvis presidentskapet mener dette er et spørsmål jeg bør redegjøre for i Stortinget, vil jeg selvsagt gjøre det. Men det gir ikke mening for Stortinget å vurdere et mulig tap i ett enkelt selskap av 7.000 som oljefondet investerer i, sier Kristin Halvorsen til NTB.

Hun legger til at Norges Bank er gitt i oppdrag å forvalte oljefondet i henhold til retningslinjene.

- Stortinget har sluttet seg til de risikovurderinger som legges til grunn for oljefondets investeringer og disse vurderingene ligger fast, sier finansministeren.

Hun vil ikke kommentere enkeltinvesteringen som skal ha vært gjort i Lehman Brothers.

- Jeg skjønner at mange er bekymret over finansuroen, men de fleste vet at aksjer stiger og faller i verdi. Oljefondet har en svært lang tidshorisont og skal ikke opptre som kortsiktige spekulanter. Det er sånn at tilbakeslag følges av oppgangstider og omvendt.

Dumt eller smart?
- Noe av det dummeste man kunne gjort. Lehman Brothers gikk jo konkurs, sier investor Tor Olav Trøim til Dagens Næringsliv. Heller ikke investorkollega Øystein Stray Spetalen finner grunn til å berømme oljefondets angivelige handel.

- Synd for 4,8 millioner nordmenn, sier han.

Investeringsdirektør Peter C. Warren i forvaltningsselskapet WarrenWicklund er ikke like negativ. Han tror tvert imot investeringen kan være god. Hans selskap kjøpte selv 1 million aksjer med en kurs på 20 cent da nyheten om Lehman-konkursen kom. Ved inngangen til 2008 var aksjen verdt 65,3 dollar.

- Vi kan ha betalt en liten pris for en potensiell oppside, sier Warren til VG.

Tor Olav Trøim mener på sin side handelen er ren risikosport.

- Jeg har ikke særlig sans for å drive gambling på at Lehman går konk eller ikke. Jeg mener oljefondet ikke skal drive med den type risikosport, sier han til DN.