Norges Bank inngår kredittavtale med USA

Norges Bank har inngått en kredittavtale med USAs sentralbank, Federal Reserve, på fem milliarder dollar for å møte den internasjonale finansuroen.

Federal Reserve, Reserve Bank of Australia, Danmarks Nationalbank, Norges Bank og Sveriges Riksbank offentliggjorde onsdag etableringen av midlertidige kredittarrangementer for å møte økende og vedvarende uro i de kortsiktige dollarmarkedene.

For Norges Bank innebærer dette en kredittavtale med Federal Reserve på fem milliarder dollar. Skulle behovet oppstå, kan Norges Bank bruke avtalen for å skaffe til veie dollarlikviditet i Norge.

- Denne avtalen gir Norges Bank ytterligere fleksibilitet til å møte uro i finansmarkedene. Norges Bank vil løpende følge markedsutviklingen og er beredt til å iverksette nødvendige tiltak for å opprettholde ordnede markedsforhold i det norske pengemarkedet, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Avtalene mellom bankene fører til at ytterligere 30 milliarder dollar kan sprøytes inn i markedene. Dermed har verdens sentralbanker bidratt med til sammen 277 milliarder dollar i løpet av de siste ukene med uro i pengemarkedene.