Holder fast på vinterens høye strømpris

Strømpriser er ikke enkelt. Selv Energibedriftenes Landsforening (EBL) og redaktøren i KraftNytt er høyst uenige om hva som blir vinterens strømpris.

Redaktøren i KraftNytt, Kjell Rønningsbakk, gikk nylig ut og fortalte forbrukerne at de kunne vente seg en strømpris på rundt 80 øre per kilowattime til vinteren. Denne opplysningen likte ikke Energibedriftenes Landsforening (EBL). De mente Rønningsbakk informerte feil og viste til at markedsprisen på kraft i øyeblikket er 58 øre, og at prisene for kommende vinter ligger på litt over 60 øre.

Rønningsbakk holder på sitt og er kraftig irritert på EBL. Han har tatt med strømleverandørens fortjeneste og moms i sitt regnestykke, og har presisert at 80 øre er den prisen forbrukerne må betale. EBL har lagt til grunn den rene børsprisen på strøm, som kraftbørsen Nord Pool registrerer hver dag.

- Dersom du legger 2-3 øre på «litt over 60 øre» og i tillegg 25 prosent moms, hva får du da? spør Rønningsbakk. Og han mener at det er denne prisen som interesserer forbrukerne mest. Ja, kanskje tar til og med Rønningsbakk litt svakt i. Han kunne godt ha tatt med nettleien i regnestykket sitt også, for vanlige forbrukere skiller neppe så mye mellom hva som er strømpris og hva som er nettleie. Nettleien koster for mange mer enn selve strømmen. Og da kommer det virkelig til å bli dyrt å skru på bryteren den kommende vinteren.