Reddet historisk hotell

Den gamle delen av Fleischer’s Hotel på Voss fikk omfattende skader i brannen natt til onsdag. De fleste hotellrommene er uskadd, men kjøkken og spisesal har fått skader det vil ta tid å reparere.

- Det er omfattende skader i den gamle trebygningen. Kjøkkenet og spisesalen og flere rom i annen etasje har betydelige sot-, røyk og vannskader, sier varabrannsjef Signar Aune på Voss til NTB.

Brannvesenet avsluttet etterslokkingen onsdag formiddag, men holdt vakt på brannstedet. Lensmannen på Voss var onsdag i gang med å etterforske brannen, som trolig oppsto i en frityrgryte på kjøkkenet.

Videre drift
Ledelsen ved hotellet vurderte onsdag skadene og muligheten for å komme i gang igjen med driften.

- Det er umulig å si når vi kan åpne igjen. De aller fleste rommene er uskadd, men vi kan ikke drive hotellet uten kjøkken og spisesal, sier direktør Knut Kettermann til NTB.

Han sier at den historiske delen av hotellet, trebygningen i sveitserstil som ble bygget etter en brann i 1889, ikke har fått skader som ikke kan repareres. En fløy av hotellet som tidligere var jernbanestasjon på Voss, og et mellombygg i betong er helt uskadd. Det er her de fleste rommene ligger.

Spredte seg
Brannen oppsto ved 23-tiden tirsdag kveld, og den spredte seg i ventilasjonsanlegget.

- Brannen spredte seg fra kjøkkenet og opp i hulrom i annen etasje. Voss brannvern ba raskt om assistanse fra Bergen, sier brannsjef Helge Eidsnes i Bergen brannvesen til NTB.

Voss brannvern hadde 20 mannskaper på stedet, og fra Bergen ble det umiddelbart sendt seks biler og 20 brannfolk. Tre røykdykkere ble i tillegg fløyet inn med luftambulanse.

Ved 5-tiden var brannen slukket.

Ingen skadd
Alle de 80 gjestene og de fem ansatte som var på vakt, ble raskt evakuert da brannen startet. Ingen av dem ble skadd i brannen.

De evakuerte ble plassert på to andre hotell på Voss, og onsdag formiddag kunne de hente bagasjen som de måtte etterlate på hotellet.
Trehotellet har 115 rom med totalt 219 senger. Fleischer's Hotel er medlem av De Historiske Hotel & Spisesteder.

Farlige gryter
Etter alt å dømme oppsto brannen i en frityrgryte. Det er ikke første gang slike gryter er årsak til ødeleggende branner.

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk Brannvernforening, sier at det er et regelverk som skal hindre slike branner. Frityrkjelen skal blant annet være utstyrt med to sikringer som skal slå ut hvis temperaturen blir for høy.

- Jeg kjenner ikke til hva som kan ha skjedd på Voss, men vi har i andre slike branner sett at det er brukt feil olje eller at oljen er gammel. I så fall kan det skje at oljen blir antent ved lavere temperatur enn det sikringen er innstilt på, sier Kalheim.

- En del kommuner har innført lokale vedtekter om at blant annet hoteller skal ha montert automatiske slukkeanlegg. Disse består av en temperaturføler i taket som utløser en CO2-ladning, forteller Kalheim.