Ber Kristin stramme inn i budsjettet

Høyre gir finansminister Kristin Halvorsen (SV) skylda for den høye renta og ber henne stramme inn pengebruken i statsbudsjettet.

Jeg frykter at de rødgrønne partiene vil tenke for mye på valgkampen og ikke ta tilstrekkelig hensyn til situasjonen i norsk økonomi. Det vil kunne koste norske husholdninger dyrt, sier finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre til NTB.
Han mener finansministeren bør begrense pengebruken i statsbudsjettet som legges fram om to uker.

- Kristin Halvorsen har sittet med hendene i fanget i tre år og bare registrert at renta har gått oppover. I budsjettet for 2009 bør hun holde igjen på bruken av offentlige penger, slik at man kan skape rom for at Norges Bank etter hvert kan sette renten ned mot EU-nivå, sier Sanner.

I Kristelig Folkeparti er man også urolige for hva statsbudsjettet kan ha å si for rentenivået.

- Det må legges opp slik at vi får en rentenedgang, også for å unngå et boligkrakk i Norge. Dessuten må regjeringen åpne for at Stortinget kan gjøre endringer i budsjettet, som trolig var mer eller mindre ferdigsnekret i august, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Første mulighet for sentralbanksjef Svein Gjedrem til å sette ned renta, er på onsdagens rentemøte i Norges Bank.

Påfyll
Statsbudsjettet for 2009 er det siste de rødgrønne legger fram før valget. Det er nå de siste løftene fra Soria Moria skal innfris, og bruken av oljepenger vil nok avspeile ambisjonen om enda en periode med SV, Sp og Ap i regjering.

- Vi har et handlingsrom i finanspolitikken til å drive motkonjunkturpolitikk, akkurat slik handlingsregelen sier, nemlig at vi skal ta utgangspunkt i konjunktursituasjonen i norsk økonomi, sa Halvorsen til Aftenposten nylig.
Handlingsregelen for bruk av oljepenger gir åpning for å bruke noe mer enn 4 prosent av avkastningen i dårlige tider og noe mindre i gode. Men Høyre mener tiden slett ikke er inne for å pøse ut penger til alle gode formål.

- Problemet har vært at Kristin Halvorsen har brukt for mange penger i de tre årene som har gått. Det har svekket konkurranseutsatt sektor og ført til en høyere rente for norske husholdninger. Norske familier betaler en høyere rente på sine lån enn resten av Europa, sier Sanner.

Skattelettelser
Dagens Næringsliv mener regjeringen må motstå fristelsen i å bruke mange penger i statsbudsjettet for neste år. På lederplass i tirsdagsavisen står det at den internasjonale finanskrise kan være en «fristende unnskyldning for å blidgjøre velgerne med rause budsjetter».

- Men det er en fristelse norske låntakere og konkursutsatte bedrifter bør be om at Halvorsen og hennes regjeringskolleger ikke faller for. Selv om Gjedrem skulle være treg med å sette ned renta, er det bedre å vente på ham enn å la Halvorsen slå seg løs, mener avisen.

Til tross for at budsjettet må bli stramt, bør det være rom for skattelette og samferdselsløft, ifølge Høyre.

- Det må skapes rom for økt satsing på samferdsel, vedlikehold av offentlige bygg og skattelettelser for arbeidstakere med lave og vanlige inntekter, sier Sanner.