Rentemøtet

Mange ventet med spenning på rentemøtet i Norges Bank onsdag. Heldigvis ble ikke renten satt opp, men etter vårt syn burde renten blitt satt ned. Vi kan da ikke i annerledeslandet Norge tro at vi blir helt uberørt av det kaos som nå hersker i internasjonal økonomi. Sentralbanksjefen har en voldsom makt - men denne må han nå bruke med fornuft.

Ellers skal det bli spennende å se hva som kommer i statsbudsjettet den 7. oktober. Får vi nå en rentenedgang pluss en rekke positive virkemidler fra finansministeren så vil dette bety mye for å holde sysselsettingen oppe.

Mye av "krisen" i Norge er av rent psykologisk art. Selvsagt er det mange som har tatt seg vann over hodet og mange har gått i luksusfella. Men flesteparten har orden i økonomien sin. Dersom myndighetene frykter for at det blir øst ut for mye penger, så er det fullt mulig å lage attraktive spareordninger. På den annen side tror vi folk flest har blitt mer nøkterne. Lykke kan ikke alltid bli kjøpt for penger - og mange klarer seg sikkert både med et billigere hus, billigere hytte, billigere båt og billigere bil om det skulle bli aktuelt å skifte til noe nytt.

For vår del er vi opptatt av at boligbyggingen ikke stanser helt opp. Vi er også opptatt av at ungdom skal kunne kjøpe egen bolig. Men man trenger da ikke å starte på øverste hylle. Slik priskarusellen har vært de siste årene har mange blitt tvunget til om man ville kjøpe noe. Mange har kjøpt alt for dyrt - og mange vil ha en slipestein rundt halsen i mange, mange år fremover.

Det som på kort sikt kan redde mange av disse kjøperne, er at renta går ned.