Finanskrisen gir oppsigelser i butikkene

Omsetningen i butikkene faller, og byggevarekjedene har begynt å si opp ansatte. Finanskrisen merkes ikke bare på børs og i banker.

Nordmenn er for alvor begynt å stramme inn livremmen. Sjeføkonom Lars E. Haartveit i varehandelens næringsorganisasjon HSH slår fast at sommeren var «skikkelig dårlig, og det var august også».

Aftenposten har sjekket med flere bransjer, som alle melder om tørke:
Byggevarer og elektronikk opplever minus 10 prosent i omsetning, forrige uke var tidenes dårligste hos møbelkjeden Skeidar, og hos sportskjedene hoper varene seg opp på lager.

HSH venter at omsetningsveksten i møbelbutikkene blir 2 prosent i år og neste år, mot 8 prosent i fjor. For forbrukerelektronikk er prognosen nullvekst i år og neste år, mot en vekst på 7,3 prosent i fjor. Sportsbutikkene kan sikte mot 5 prosent vekst i år og 4 prosent neste år, mot 12,2 prosent i fjor, ifølge HSH.

Byggmakker har opplevd 30 prosent fall i markedet som betjener entreprenører som bygger boliger, og kraftig nedgang i markedet for vanlige forbrukere innen kjøkken og bad. 47 er sagt opp. Byggevarekjeden Maxbo har redusert med 40-60 ansatte, de fleste ved naturlig avgang, men frykter at oppsigelser vil komme.
HSH forventer en årsvekst i omsetningen i byggevarebransjen på 5 prosent i 2008 og nullvekst i 2009, mot 11,4 prosent vekst i fjor.

Les mer om hvordan nedgangen i boligbyggingen påvirker byggenæringen i neste utgave av Byggeindustrien.