Økonomiprofessor spår rentetopp om et år

Norges Bank vil øke renten to ganger til i løpet av det neste året, spår økonomiprofessor Ragnar Nymoen.

Nymoen legger historiske sammenhenger mellom blant annet arbeidsledighet, lønninger, priser og renter til grunn. Så langt har han og kollega Gunnar Bårdsen ved Universitetet i Oslo vist seg å legge fram svært så treffsikre prognoser for renteutviklingen her i landet.

- Norges Bank gjør jo akkurat som den vil selv. Men hvis sentralbanken gjør omtrent det samme som den har gjort siden 2001, blir det en økning i renten fremover, sier Nymoen til Dagens Næringsliv.

Seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets tror på sin side rentetoppen er nådd, og er bekymret over prognosen fra sin tidligere kollega ved universitetet:

- Dette er veldig forskjellig fra våre prognoser, og det er litt bekymringsfullt, ettersom Nymoen har truffet veldig bra tidligere, sier Bech-Moen til DN.

Både Nymoen og Bech-Moen peker på at den historisk baserte modellen ikke tar inn over seg de store utslagene i den internasjonale finanskrisen. Den fører til at pengemarkedsrentene skyter i været, noe som igjen fører til at flere banker allerede har skrudd opp sine renter uten at Norges Bank har økt styringsrenten.