Stortinget vedtar ESA-endringer i hjemfall

Staten, fylker eller kommuner skal eie all vannkraft og tilhørende kraftverk når konsesjonsperiodene utløper. Det gis ingen utsettelser for private eiere.

Det offentliges kontroll med disse naturressursene, også kalt hjemfall, ble vedtatt av Stortinget mandag og er justert etter innvendinger fra ESA.

- Vi har endret hjemfallsretten på fire punkter og tetter hull som EFTA-domstolen påpekte. Regjeringen viderefører prinsippet om offentlig eierskap, men gjør lovverket mer konsistent. Dermed settes sluttstrek for en prosess som ESA begynte i 2001. Dette er et av de største veivalg vi har gjort på mange år. Vedtaket har gedigne perspektiver over seg, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

I offentlig eie
Hjemfallsloven innebærer at vannkraft og kraftverk som eies av private, må overføres til staten vederlagsfritt etter hvert som konsesjonsavtalene utløper mellom 2020 og 2065. Hydro og Elkem må derfor gi fra seg sine kraftverk om noen år, eller selge to tredeler til en offentlig aktør.

- Dette er den viktigste saken Stortinget har behandlet på mange, mange år. Den sikrer at vannkraftressursene skal bli i offentlig eie til gode for land og folk, sier SVs parlamentariske leder Inge Ryan.

6-7 prosent
Hjemfallet ble første gang vedtatt av Stortinget i 1909, med Venstre som pådriver. I dag er det bare de 6-7 prosent av privat kraftproduksjon som slaget om hjemfall egentlig står om.

Saken har behandlet av ESA som mener at en likebehandling, altså all kraftverk eies av det offentlig under ens vilkår. Høyre og Frp ville primært at det fortsatt skal være privat eie i kraftsektoren i Norge, subsidiært av hjemfallet skal utsettes til 2065, den såkalte justerte modellen som KrF og Venstre går inn for.

Det er kun de fire prosent av norsk vannkraft som ble utbygd før 1909, altså før vedtaket av konsesjonslovene, som fortsatt kan være i privat eie.

Både Høyre og Frp har varslet at denne saken kommer til omkamp hvis det blir regjeringsskifte i 2009. Det advarte Riis-Johansen sterkt mot. Venstres Gunnar Kvassheim forsikret derimot i Stortinget mandag at det ikke blir aktuelt for hans parti.

- Vannkraften skal ikke settes i spill, sa olje- og energiministeren.