Fikk flytte tilbake etter dødsbrann

En person omkom i en dramatisk brann i en høyblokk i Tønsberg natt til mandag. Mange etasjer er avstengt, men beboerne i de nederste etasjene fikk flytte hjem mandag ettermiddag.

En person omkom og tre fikk alvorlige skader i storbrannen på Solvang i Tønsberg. Brannen brøt ut i en leilighet i sjuende etasje i 4-tiden, og brannvesenet har foreløpig stengt av alle de fem øverste etasjene.

- Fra sjette til tiende etasje er det store røykskader og giftstoffer i luften. Skadene er såpass omfattende at leilighetene må luftes og vaskes ut før noen kan flytte tilbake, sier kommunaldirektør Thor Smith Stickler i Tønsberg kommune til NTB.

Beboerne som bor i femte etasje og nedover fikk flytte hjem klokken 15 mandag ettermiddag.

Omkom
Personen som omkom, ble funnet i leiligheten der brannen startet. Personen var mandag kveld ennå ikke identifisert.

Til sammen ble ti personer brakt til Sykehuset Vestfold med røykskader. Tre av disse, alle menn på 35, 45 og 62 år, ble overført til Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader. Tilstanden var alvorlig, men stabil for alle tre mandag kveld.

En av dem var under intensivbehandling mens to lå til observasjon.
De sju resterende har fått lettere røykskader. Tilstanden deres er stabil, og de var mandag til observasjon, opplyser Sykehuset Vestfold.

Midlertidige boliger
53 personer bor i høyblokken i Dronning Åsas vei 8, hvorav en stor andel eldre beboere. Brannvesenet knuste vinduer og måtte redde folk ut fra en rekke leiligheter i den tjukke røyken.

Tønsberg kommune jobbet mandag med å kartlegge beboernes behov for hjelp til overnatting.

- De som ikke kan bo hos venner og familie får bo på hotell. Vi samarbeider også med forsikringsselskapene for å finne løsninger, sier Smith Stickler.

I tillegg blir det funnet midlertidige boliger og hjelp til dem som ble fraktet til sykehus.

- Vi sikrer at de har et bosted når de blir skrevet ut, sier Smith Stickler.

Ukjent årsak
Brannen ble oppdaget og varslet av en nabo i etasjen over leiligheten der brannen startet.

- Leiligheten er totalskadd, og brannen spredte seg til omkringliggende leiligheter, sier jourhavende politiadvokat Harald Borgenvik i Vestfold politidistrikt.

Men brannen spredde seg ikke oppover i etasjene. Politiet vil så snart det lar seg gjøre sende teknikere for å avdekke årsaken til brannen. Det var mandag kveld fortsatt ikke foretatt fullstendig åstedsundersøkelser. Brannårsaken er derfor ikke kjent.