Vemodig farvel med «Gamle Kollen»

- Vemodig. Nye Holmenkollen blir sikkert flott. Men den blir ikke som Gamle Kollen.

Johan Marheim, 63 år gammel pensjonist - opprinnelig fra Voss, siden slutten av 1960-årene bosatt i Oslo - valgte i helgen å ta turen opp i åsen for å ta Norges fremste nasjonalsymbol i et siste øyesyn, før det gamle hopptårnet sendes i bakken i neste måned.

- Veldig vemodig, sier Marheim til NTB.

Han har valgt å posisjonere seg foran Gratishaugen for å suge inn noen siste historiske øyeblikk, grådige gravemaskiner i full aktivitet, der Bjørn Wirkola - og alle som har hoppet både før og etter den legendariske finnmarkingen - bokstavelig satte sine spor.

Før helgen gikk maskinene løs på tribuneanlegget. 1. oktober begynner rivingen av selve tårnet - den kjente profilen over Norges hovedstad.

Flest nordmenn
Han er ikke alene, Johan Marheim. Mange har valgt å legge turen innom Holmenkollbakken denne nest siste helgen Skimuseet holder åpent for publikum oppe ved hoppkanten, før det er kroken på døra og klart for riving.

Linn Cecilie Blekkerud, driftsansvarlig for Holmenkollen kultur- og turistanlegg, forteller til NTB at Skimuseet og Skiforeningen har hatt betydelig større pågang i år enn tidligere etter at ombyggingen av Holmenkollen ble kjent.

- Det har nok vært flest nordmenn, men vi har også fått mange henvendelser fra utlandet om det som skjer. Interessen har vært veldig stor denne sommeren, sier Blekkerud.

Det er åpenbart at riveplanene har medført økt interesse. Det tok Skiforeningen konsekvensen av. Spesielle publikumstiltak med tema fra skihistorien har engasjert publikum i sommer.

Besøkssenter
Engasjementet har vært så stort at Skiforeningen i samarbeid med Oslo kommune allerede fra 1. oktober åpner et eget besøkssenter i Kollenstua midt på Holmenkollarenaen.

- Her vil publikum få flott utsikt over hele byggeområdet, slik at de ved selvsyn kan følge byggeprosessen. Der vil det være all mulig informasjon om det nye anlegget, blant annet en flott modell av Nye Holmenkollen Fyr, sier Linn Cecilie Blekkerud.

Siden Skimuseet blir stengt et helt år, vil Holmenkollen besøkssenter også by på utvalgte smakebiter fra Skimuseet og norsk skihistorie.

Nye besøk!
Men Johan Marheim benytter allerede nå anledningen til å mimre ved anleggsgjerdet i høstsola.

- Hva «føler du nå»?
- Ganske vemodig. Det er jo en institusjon ikke bare i Oslo, men i Norge som blir borte. Selv om den blir bygd opp igjen og sikkert blir flott, så blir det jo ikke den gamle Holmenkollen. Den vil bli borte for alltid, sier pensjonisten til NTB.
Likevel tror han nok at det blir nye besøk i bakken når Nye Holmenkollen Fyr står ferdig til Prøve-VM i 2010. Hvis helsa holder.

Sist han var i bakken under et hopprenn var på 1990-tallet - '96 eller '98, så vidt han minnes.

- Har du selv hatt ski på beina i selve bakken?

- Ja, jeg har det. Men aldri hoppski... Jeg våget meg ned unnarennet i yngre, dristige år. Det må ha vært på slutten av '60-tallet. Det var bratt!

- Sto du?

- Ja.

- Hele veien ned?

- Ja! forsikrer han.