Vil ikke flytte renseanlegg til Grenland

Verken lederen i Stortingets miljø- og energikomité, Gunnar Kvassheim (V) eller Hallgeir H. Langeland fra SV vil flytte CO2-prosjektet fra Kårstø i Rogaland til Grenland og Norcem i Telemark.

Direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri vil flytte anlegget til Grenland og Midt-Norge. Renseanlegget på Kårstø er ennå ikke installert. Anlegget skulle etter planen komme i drift neste år, men oppstarten er utsatt.

Samtidig har gasskraftverket på Kårstø, som ble offisielt åpnet 1. november, nesten ikke vært i bruk på grunn av at høye gasspriser gjør drift ulønnsomt.

- Så lenge det er usikkert når gasskraftverket blir tatt i bruk, er det bedre å utvikle renseteknologien på eksisterende industriutslipp, mener Lier-Hansen ifølge NRK

- Ingen god idé
Rogalandspolitikerne Kvassheim og Langeland er ikke enig med Lier-Hansen.
- Vi kan ikke kalkulere med at anlegget ikke kommer i gang. Ved drift vil utslippene på Kårstø bli på over en million tonn CO2 årlig. Derfor må beslutningen om CO2-rensing på Kårstø stå ved lag, sier Kvassheim til NTB.
Han sier at rensing i Grenland er en god idé, men at det må komme i tillegg til rensing på Kårstø, ikke istedenfor.

Langeland er enig med Kvassheim. Han viser blant annet til at CO2 fra Kårstø er planlagt brukt til å drive mer olje ut av feltene i Nordsjøen.

- Dersom renseanlegget flyttes, vil avstanden til feltene bli mye større, sier han.
- SV var imot gasskraftverk på Kårstø. Nå står det der uten å være i bruk, men det betyr ikke at det ikke kommer i bruk, understreker Langeland.

Norcem vil rense
I Telemark er det stor interesse for å få renseanlegget fra Kårstø til Norcems fabrikk i Brevik.

- Jeg forventer at rikspolitikerne lytter til Lier-Hansen, sier fabrikkdirektør ved Norcem Kjell Skjeggerud.

Norcem slipper årlig ut 764.000 tonn CO2 og håper utspillet fra Norsk Industri vil føre til at renseanlegget blir lagt til Grenland.