Skal finans-skandalene til livs

Slett forretningsmoral og mangelfull selskapsstyring har ført til en rekke finansskandaler de siste årene. Fredag fikk finansministeren overlevert forslag til tiltak mot økonomisk kriminalitet.

 

- Mangelfull og villedende finansiell informasjon har vært et sentralt trekk i flere finansskandaler. I mange tilfeller har det vist seg at systemer for foretaksstyring ikke har vært tilstrekkelige. Dette, kombinert med en til dels slett forretningsmoral, har bidratt til å gjøre finansskandalene mulig, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) da hun fikk overlevert utredningen fredag formiddag.
Det bredt sammensatte lovutvalget som har arbeidet med utredningen, ble oppnevnt allerede i november 2006. Utredningen inneholder flere forslag til lovendringer mot økonomisk kriminalitet. Målet er å styrke foretaksstyring og forhindre regnskapsmanipulasjon.

- I denne utredningen fremmer utvalget forslag som skal bidra til større åpenhet og til at enda flere ledere og styremedlemmer tar foretaksstyring på alvor, sa Halvorsen.

Utredningen ble overlevert av utvalgets leder, advokat Kristin Normann. Innstillingen vil nå bli sendt på høring med sikte på at et lovforslag kan bli fremmet neste år.