Ny merkeordning for bedrifter

Godkjent lærebedrift. En ny logo med denne teksten vil i tida framover gjøre sitt inntog hos hundrevis av bedrifter i Trøndelags-fylkene. De to fylkeskommunenes har i samarbeid utviklet en merkeordning for godkjente lærebedrifter, som er helt unik i Norge.

 

Merket innebærer at virksomheten er en godkjent lærebedrift i tråd med nye læreplaner i skoleverket - og at de tilfredsstiller opplæringslovens krav til kvalitetssikring og interne planer for opplæringen.

Dette innebærer at trønderne nå er i ferd med å registrere alle lærebedriftene på nytt. Virksomheter som tilfredsstiller alle krav til å være lærebedrift, får rett til å benytte den nye logoen, et kvalitetsstempel som på sitt område kan sammenlignes med det kjente Mestermerket. Godkjent lærebedrift-merket er allerede hilst velkommen av partene i arbeidslivet.

Bakgrunnen for nyordningen er et ønske om å kvalitetssikre lærlingordningen bedre, både av hensyn til lærlingene, men også av hensyn til lærebedriftene. Både når det gjelder krav, rettigheter, innhold og oppfølging.

n del elever i den videregående skolen inngår lærekontrakter med bedrifter på egen hånd, en del formidles via opplæringskontorene for de ulike fagområdene. Skolene bidrar også i formidlingen gjennom utplassering av elever i aktuelle lærebedrifter. Med de krav som stilles til Godkjent lærebedrift-virksomheter, vil det bli lettere å velge seriøse bedrifter når lærlingkontrakter skal inngås.

Godkjent lærebedrift-merket er ikke et kvalitetsstempel som lærebedriftene får til odel og eie. Jevnlig oppfølging vil sikre at kriteriene tilfredsstilles. En oversikt med godkjente lærebedrifter i trøndelagsfylkene blir også lagt ut på nettstedet vilbli.no.

Godkjent lærebedrift-merket og kravene tilknyttet det, er et resultat av samarbeid i Trøndelags-fylkene. Opplæringsavdelingene i andre fylkeskommuner følger prosjektet nøye.

Ønskes ytterligere opplysninger/kommentarer, kan du ta kontakt med:
Ove Austmo, funksjonsleder avdeling for videregående opplæring i Nord-Trøndelag fylkeskommune


74 11 13 07/917 27 618
ove.austmo@ntfk.no


Eirik Granaas, fagleder fagenhet for videregående opplæring i Sør-Trøndelag fylkeskommune


73 86 62 29/913 52 788
eirik.granaas@stfk.no