Flere brannskader i boliger

De siste tre månedene har forsikringsselskapet If fått melding om 26 prosent flere brannskader i boliger enn i samme periode i fjor.

 

 

- Lyn og torden har ødelagt mye finelektronikk hos folk over store deler av Sør-Norge i august, sier skadesjef Annar Krogstad i If.

Skadene kunne i mange tilfeller vært unngått.

 

  Nå er det på tide at folk flest får øynene opp for brannfaren det elektriske utstyret i hjemmet utgjør, sier risikoingeniør Tore Aarnes i If Skadeforsikring.

 

Mangler overspenningsvern

 

Hver tredje boligeier har ikke installert noen som helst form for overspenningsvern, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for If.

 

  Overspenningsvern som installeres i sikringsskap, er den beste beskyttelsen for PC, flat-tv, musikkanlegg og hvitevarer. I tillegg bør det installeres lokalt vern ved PC-utstyr, sier Tore Aarnes.

 

Han mener at folk heller ikke er flinke nok til å trekke ut ledninger og nettverkskabler når de reiser bort.

 

  Det fører til at elektrisk utstyr blir ødelagt, og i verste fall brann. Finelektronikken er veldig ømfintlig for overspenning, og ofte er det ikke store spenningsfeil i nettet som skal til før det går galt.

 

Rekkehus, flermannsboliger, sameier og borettslag er dårligst sikret mot overspenninger i strømnettet, viser undersøkelsen fra TNS Gallup.

 

  Mange stoler tydeligvis på at borettslaget eller sameiet tar ansvar for brannsikkerheten, men undersøkelsen tyder på at beboerne bør sjekke om det virkelig skjer, sier Tore Aarnes i If

 

Sjekk nå!

 

Spørreundersøkelsen som ble gjort i slutten av august, viser at folk flest heller ikke har for vane å sjekke om det er misfarging av plastdeksler på elektrisk utstyr.

 

  Høsten er den perfekte tiden for å ta en slik sjekkrunde. Ta på sikringene og kjenn om de er varme eller lukter brent. Sjekk støpsler og se om de er misfarget. I så fall er det på tide å kontakte en elektriker for en el-sjekk, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

 

Nær halvparten av boligbranner i Norge har elektrisk årsak. Av disse skyldes halvparten feil ved elektriske installasjoner og utstyr. Resten skyldes feil bruk av utstyret.

 

  Nå om høsten skrur vi på panelovner og varmekabler, og belastningen på det elektriske anlegget er større enn om sommeren, sier Dagfinn Kalheim.