Legger skjebnen i forbrukslånenes hender

Kjempedyre forbrukslån og kredittkortgjeld er blitt doblet på under fem år her i landet, og stadig flere lokkes inn i en farlig gjeldsspiral.

Lokkemiddelet heter forbrukslån uten sikkerhet, og brukes både til å handle flatskjermer og dyre forbruksvarer for penger man ikke har.

Stadig flere tar dessuten opp rådyre forbrukslån for å finansiere boliglånet sitt, får Aftenposten opplyst hos flere bankeksperter.

Ved utgangen av mars i år hadde folk her i landet lånt 38,8 milliarder kroner på kredittkort eller forbrukslån, ifølge Kredittilsynet.

Forbruksgjelden har de siste årene økt med rundt 18 prosent i året. Hvis veksten fortsetter i samme tempo, vil vi ved utgangen av året ha passert 40 milliarder kroner. Det er dobbelt så mye siden slutten av 2003.

Forbrukerrådet advarer mot økningen i kreditt- og forbrukslån.

- Vi har stadig flere aktører som tilbyr slike lån, og renten kan være fra 15 prosent helt opp til 30 prosent. Det er det mangedobbelte av vanlig boligrente. Når folk har betalingsproblemer, blir det fristende å skaffe seg varer ved å kjøpe på kreditt eller ta opp forbrukslån, sier rådgiver Bjørnar Eilertsen.

Denne type gjeld kommer gjerne på toppen av en altfor optimistisk kredittvurdering av boliglånet fra bankenes side, mener Eilertsen.