Frykter renteøkninger på toppen av finanskrisen

De store arbeidslivsorganisasjonene frykter virkningene av en ny renteheving på toppen av finanskrisen i USA.

Både YS og NHO oppfordrer sentralbanksjef Svein Gjedrem til å la renten stå urørt under rentemøtet neste onsdag. LO vil ha renta ned.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim mener at den internasjonale finanskrisen allerede har bremset opp det norske forbruket så mye at en renteøkning bare vil påskynde en finanskrise i Norge.

- En norsk renteøkning vil gjøre arbeidsplasser mer usikre og skape redsel for husholdningene. Derfor må ikke sentralbanksjefen sette opp renten på kommende rentemøte, sier Kvalheim.

Ikke ny tabbe
YS-oppfordringen kommer etter at både NHO-direktør Per Brubak og LO-leder Roar Flåthen har kommet med lignende advarsler. LO frykter at Norges Bank skal sette renten ødeleggende høyt.

- Gjedrem og Norges Bank må ikke gjøre samme tabbe som i 2002, da de sørget for at mange tusen mistet jobben fordi renten ble holdt høy. Vi mener at renten må settes ned for å motvirke den konjunkturnedgangen vi ser kommer, sier Flåten til VG.

Tror toppen er nådd
Sjansen for at Flåthen får viljen sin blir stadig større. Flere økonomer mener at faren for renteøkning ikke er like overhengende som før.

Blant annet tror Handelsbanken ikke lenger på renteøkninger og endret torsdag sine prognoser.

- Den store finansielle uroen de siste dagene truer med å dempe norsk økonomi. Samtidig ser vi at lønnsveksten i industrien blir lavere enn ventet. Summa summarum er det tilstrekkelig til at vi avlyser forventningen til en renteøkning i høst, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til E24.

Han får støtte av DnB Nor-økonom Maren Romstad, som tror at det neste trekket fra sentralbanken vil være rentekutt.

- Det er vel lite som tyder på at vi kommer til å endre det i motsatt retning, sier Romstad.

Liten opptur
Etter tre dager med et samlet børsfall på 13 prosent, så det torsdag noe lysere ut på det norske aksjemarkedet.

Hovedindeksen styrket seg utover dagen og endte på 332,55 poeng, 2,5 prosentpoeng over onsdagens sluttkurs.

Siden nyttår har Oslo Børs falt med en tredel, og verdier for mer enn 700 milliarder kroner har forduftet.

Oppfordrer til forsiktighet
Til tross for den alvorlige utviklingen, maner flere eksperter til forsiktighet med tanke på kriseplaner og bruk av oljepenger. De mener tradisjonell pengepolitikk, som renteendringer, er tilstrekkelige virkemidler.

- Det er i første rekke pengepolitikken som skal brukes til å stabilisere økonomien. Norges Bank kan sette ned renten raskt om nødvendig. Aktiv finanspolitikk bør først brukes dersom pengepolitikken alene ikke virker sterkt nok, sier Erling Steigum, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, til E24.