Kronprinsen skrudde på kranen

Kronprins Haakon skrudde på kranen og foretok dermed den offisielle åpningen av Oset vannbehandlingsanlegg i Oslo. Det nye anlegget skal sørge for renere og bedre drikkevann til Oslos befolkning.

 

For mer enn seks år siden, i mars 2002, vedtok bystyret i Oslo å bygge ut Oset. Investeringen har vært på 725 millioner kroner.

At vannkvaliteten har økt med det nye anlegget, betyr ikke at det gamle drikkevannet i Oslo var farlig eller for dårlig. Men Oslo-vannet var tidligere litt for «surt» og inneholdt litt for mye farge (humus) til å oppfylle Helse- og omsorgsdepartementets forskrift for drikkevann av 2001, opplyser Vann- og avløpsetaten i hovedstaden.

Inntil i sommer ble drikkevannet desinfisert ved hjelp av klor, men det nye anlegget er basert på kjemisk behandling og filtrering, samt UV-behandling. Hver for seg fjerner disse metodene nå 99,9 prosent av parasitter og bakterier i vannet og nesten all humus, opplyser etaten.

- Et imponerende anlegg, var kronprins Haakons kommentar til det nye Oset vannbehandlingsanlegg, der han ble vist rundt før åpningen torsdag ettermiddag.